40 de contracte cu o valoare de 421.772 de lei reprezentau "avuţia" Sibex, după jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii, care s-a derulat după modelul standard din acest an, primele tranzacţii lăsându-se îndelung aşteptate. Spre deosebire de şedinţele precedente la aceeaşi oră, se observa însă un volum uşor mai bun şi un număr mai mare de produse speculate, mai exact şase.
Conform datelor de la ora 17:30, simbolul OILSC 15C, care defineşte derivatul pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa martie, totaliza 15 contracte. După două şedinţe de apreciere, cotaţia înregistrată la jumătatea sesiunii de miercuri indica o evoluţie negativă. Mai exact, preţul se situa la 50,72 de dolari/baril, în minus cu 2,38 USD faţă de preţul special pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)(-) calculat de ATHEXClear la 53,10 USD. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia se deprecia cu 2 dolari. "Pe pieţele externe, ochii investitorilor sunt aţintiţi asupra petrolului care, după o perioadă de câteva luni de scădere, a crescut cu 20% în doar trei şedinţe, tranzacţionându-se de la puţin peste 44 de dolari la aproape 54 de dolari/baril. Aceste mişcări agresive pot fi explicate fie prin strategiile de acoperire pe termen scurt, realizate de shorterii prinşi descoperiţi pe pieţele futures, fie ca un semnal că rezervele mari care au dus la scăderea preţului se vor epuiza rapid, reechilibrând piaţa. Din păcate, reacţia speculativă de la Sibex la aceste mişcări este foarte redusă", a explicat un broker. În acelaşi timp, economistul Nouriel Roubini, citat de Bloomberg, consideră că datele fundamentale indică o creştere graduală a cotaţiei aurului negru.
Tot din zona derivatelor pe petrol, dar de această dată pe acţiunile companiei OMV Petrom, proveneau 5 contracte RSNP martie. Cotaţia unei acţiuni SNP era estimată la 0,3799 lei/titlu, în creştere cu 3,82%.
Pentru derivatul pe Dow Jones, numărul contractelor realizate pe scadenţa martie era de 17. Simbolul DEDJIA 15C era, aşadar, cel mai tranzacţionat, iar cotaţia sa valora 17.597 de puncte, în coborâre cu 114 puncte faţă de "start of day price", dar cu 75 puncte în urcare comparativ cu închiderea de marţi.
Se mai observa câte un contract pe derivatele valutare euro/dolar şi liră sterlină/dolar, pe scadenţa martie. Euro era estimat la 1,1455 USD, iar lira sterlină la 1,5225 USD, conform datelor de la ora 17:30.
(-) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
•
Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30