SIBEX Roşu pe linie pe piaţa derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 mai 2012

Săptămâna trecută, la Sibex, speculatorii au tranzacţionat cu un interes în creştere, pe fondul unei volatilităţi sporite. Aceasta s-a datorat în primul rând influenţelor de pe plan extern. În cinci şedinţe au fost încheiate aproape 38.000 de contracte cu o valoare de 428 milioane lei. Săptămâna s-a remarcat şi prin depăşirea, pentru prima dată din 25 aprilie încoace, a pragului de 10.000 de contracte într-o şedinţă (miercuri, 9 mai). Din totalul pe întreaga săptămână, 6.554 de contracte, cu o valoare de 62,23 milioane lei, au fost încheiate vineri. Cotaţiile au evoluat, de-a lungul întregii perioade, pe minus, în concordanţă cu direcţia de pe pieţele externe. În Europa, acţiunile s-au devalorizat pentru a doua săptămână la rând, după ce alegerile din Grecia nu s-au soldat cu o victorie clară a vreunui partid, forţele politice luptându-se pentru formarea unui guvern, situaţie care a crescut temerile că grecii vor eşua în aplicarea măsurilor de austeritate.

Pariurile pe evoluţia indicelui Dow Jones au fost cele care au ţinut speculatorii în priză în perioada 7 - 11 mai, cu 20.625 de contracte reprezentând peste 54% din volumul total. De-a lungul săptămânii, cotaţia a pierdut 170 de puncte, direcţie care a adus câştiguri însemnate vânzătorilor, dar şi pierderi pe măsură celor care au mizat pe creştere. Vineri, numărul contractelor DEDJIA_RON a fost de 3.457 pe scadenţa iunie, iar preţul a scăzut cu 49 de puncte, la 12.788 puncte. În SUA, indicele a înregistrat săptămâ-na trecută cea mai mare scădere din 2012, în condiţiile în care tensiunile politice din Grecia şi-au exercitat din plin influenţa, iar "JP Morgan Chase & Co." a înregistrat în ultimele şase săptămâni o pierdere de 2 miliarde de dolari, care a cântărit greu în evoluţia acţiunilor din sectorul bancar.

Derivatul pe cursul euro/dolar a fost al doilea în preferinţele speculatorilor, cu 8.262 de contracte pe scadenţa iunie, încheiate în intervalul 7 - 11 mai. Cotaţia futures euro a scăzut la Sibex cu peste un procent, în cinci zile. Raportat la şedinţa de vineri, scăderea euro faţă de dolar a fost de 0,19%, moneda unică închizând la 1,2922 USD. Pentru scadenţa septembrie, totalul contractelor pe paritate încheiate săptămâna trecută a fost de 1.241. Cotaţia a închis la 1,2935 dolari, cu o pierdere de 0,95%. Pe piaţa valutară internaţională, euro a înregistrat a doua săptămână de pierderi faţă de dolar, atingând minimul ultimelor trei luni, tot pe fondul efectelor situaţiei politice din Grecia.

Podiumul săptămânii a fost completat de derivatul pe uncia de aur, cu simbolul SIBGOLD. Speculatorii au încheiat peste 4.000 de contracte, dintre care 1.855 vineri. Cotaţia unciei a pierdut 54 de puncte în cele cinci şedinţe. Vineri, scăderea a fost de 13,8 dolari. La nivel internaţional, investitorii în aur au continuat să fie pesimişti, după ce metalul nobil a pierdut în ultima perioadă aproape tot avansul de anul acesta, situaţie generată de agitaţia politică din Europa, dar şi de creşterea optimismului faţă de economia americană, care a dus la creşterea dolarului. De regulă, aurul are o evoluţie de sens opus monedei americane.

Pentru derivatele pe acţiunile SIF Oltenia, săptămâna s-a încheiat cu 739 de contracte. Cotaţia SIF5 a pierdut 3,25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb