SIBEX Scăderi severe pentru aur, pe fondul previziunilor experţilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iulie 2014

După o jumătate din şedinţa de la debutul săptămânii, volumul de pe piaţa derivatelor administrată de Sibex era unul promiţător, jucătorii fiind atraşi în special de speculaţiile cu Dow Jones şi aur. Nivelul lichidităţii depăşea 600 de contracte încheiate până la ora 17.15, cu o valoare echivalentă de 9,21 milioane lei.

Pe segmentul derivatelor pe indici, jucătorii de la Sibex manifestau un optimism pronunţat raportat la evoluţia Dow Jones, care tatona îndeaproape pragul de 17.000 de puncte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american era estimată la 16.998 puncte, valoare în urcare cu 126 puncte. Creşterea generoasă era susţinută de evoluţia de pe piaţa americană unde se consemnau creşteri semnificative, în contextul publicării de către Citigroup Inc. a unor rezultate peste previziuni.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri activitatea speculativă se remarca datorită aurului, mizele fiind puse pe deprecierea metalului preţios. Se observau 113 contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august şi 45 de contracte SIBGOLD pe acelaşi termen. Preţul unciei scădea puternic, cu 29,9 dolari pentru derivatul cu mărimea de 10 uncii (SIBGOLD_RON) şi cu 33,2 dolari pentru cel cu mărimea de o uncie (SIBGOLD), cotaţiile pentru cele două simboluri valorând 1305,3 şi 1305,5 USD, conform datelor de la ora 17.15. Şi pe pieţele externe aurul se deprecia. Scăderea aurului vine în contextul în care Jeffrey R. Currie, şeful departamentului de cercetare a oportunităţilor de investiţii la nivel global al Goldman Sachs continuă să susţină că metalul nobil se va afla sub semnul "ursului", (n.r. - scădere). Conform Bloomberg, Currie, care anul trecut a anticipat cel mai mare colaps al aurului din 1980 încoace, susţine "o piaţă de tip bear" deşi fundurile de hedging şi-au sporit deţinerile pe cumpărare pentru a cincea săptămână la rând, în condiţiile în care creştea de 10 procente a aurului din acest an a depăşit câştigurile din acţiuni. Mai mult, Currie nu este singurul care estimează o revenire pe minus a aurului, după ce metalul preţios a înregistrat în prima jumătate de an cea mai bună performanţă din 2010 încoace. Tot conform Bloomberg, Michael Haigh de la Société Générale NYC, care, de asemenea, a prognozat corect criza aurului din 2013, a declarat într-un raport că "se aşteaptă ca metalul preţios să piardă aproximativ 6% în cel de-al patrulea trimestru al anului".

Pe segmentul derivatelor valutare de la Sibex se observau 45 de contracte pe perechea euro/dolar, moneda unică fiind estimată la 1,36200 USD, în urcare cu 0,11%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb