După ce aprilie a debutat cu o lichiditate cifrată la 1259 de contracte futures, condiţiile de piaţă de miercuri, înregistrate în prima jumătate a şedinţei, sugerau o drastică scădere a interesului speculativ. Aceasta se datora în principal volatilităţii reduse, fluctuaţiile cotaţiilor celor mai lichide derivate încadrându-se pe culoare înguste, care nu au antrenat jucătorii. La ora 16.45 numărul contractelor era de puţin peste 300 iar valoarea tranzacţiilor de 4,3 milioane de lei, volumul fiind uşor impulsionat de deschiderea de pe Wall-Street.
Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 205 contracte încheiate pe scadenţa iunie. Din jocul timid al cererilor şi al ofertelor rezulta scăderea cu doar 5 puncte a Dow Jones, la 16.445 de puncte. Nici pe piaţa futures americană variaţiile nu au fost antrenante, după ce indicele Standard & Poor's 500 a atins un nou record ieri la NYSE (n.r. - marţi) şi după ce Dow Jones s-a apropiat la rândul său de nivelul recordului istoric. "Lipsa de implicare a participanţilor se poate pune pe seama dorinţei acestora de a primii noi indicii despre continuarea sau stoparea evoluţiei pozitive, aceştia aşteptând raportul despre piaţa muncii pentru a măsura puterea de recuperare a celei mai mari economii a lumii", a explicat un broker. Cu toate acestea, variaţiile continuau să fie reduse pe Wall-Street la puţin timp după deschidere, deşi raportul privind numărul locurilor de muncă din SUA a indicat cre terea acestora în martie.
Pe segmentul derivatelor pe valute domnea o atmosferă de dezinteres, puţini speculatori fiind interesaţi de evoluţia cursului de schimb. La jumătatea zilei, numărul de contracte euro/yen japonez era de 22 pe scadenţa iunie. Pentru aceasta, euro se deprecia cu 0,06% şi valora 142,92 USD. Pentru simbolul EUR/ USD_RON, numărul contractelor era de numai 17 iar euro valora 1,37800 USD, în scădere cu 0,11%.
Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se observa o atmosferă asemănătoare, întrucât nici aurul şi nici petrolul nu intrau serios jocul speculativ. SIBGOLD aprilie beneficia de 24 de contracte iar cotaţia sa creştea cu 12,5 dolari, la 1292,6 USD. Pentru simbolul DEOIL_LSC, care urmăreşte evoluţia preţului petrolului, se observau 15 contracte pe scadenţa mai. Variaţia preţului nu era însă una concludentă, înregistrându-se o depreciere de numai 0,01%, la 99,39 dolari pe baril.
Investitorii au ignorat din nou produsele listate pe segmentul spot al operatorului de piaţă din Sibiu.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.