SIBEX Sibex, sub presiunea lichidităţii dezastruoase din luna anterioară

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 decembrie 2014

După ce luna trecută s-a încheiat cu un volum de numai 13.422 de contracte, cel mai slab rezultat al bursei sibiene din noiembrie 2004 încoace, debutul de decembrie a fost unul timid sub aspectul lichidităţii, după jumătate de şedinţă volumul fiind de circa 400 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor de 6,23 milioane lei. Totuşi, speranţele pentru o lichiditate care să depăşească media din şedinţele din noiembrie se creionau treptat, odată cu deschiderea de la NYSE, care a dat un uşor impuls speculaţiilor. "În condiţiile în care se apropie sărbătorile de iarnă, iar în această perioadă din an statistica spune că interesul este de regulă unul destul de slab, va fi greu pentru Sibex să se echilibreze din perspectiva lichidităţii, dar este totuşi de aşteptat ca nivelul critic atins în noiembrie să nu se repete, în caz contrar încrederea în capacitatea de redresare a operatorului de piaţă urmând să se compromită definitiv", a declarat un analist financiar. Practic, în acest context, decembrie va ţine Sibex permanent sub presiunea lichidităţii dezastruoase din luna anterioară.

Dintre activele disponibile, derivatele pe Dow Jones erau cele mai tranzacţionate. Numărul contractelor DEDJIA_RON decembrie încheiate până la ora 17:00 era de aproape 300. Pentru cotaţia futures de la Sibiu a indicelui nu se conturase o direcţie clară, nivelul de la ora menţionată indicând o apreciere de 4 puncte, la 17.794 de puncte.

Pentru perechea euro/dolar tranzacţionată în lei, numărul contractelor realizate pe ultima scadenţă din an (n.r. - decembrie) era de 32. Cotaţia monedei comune scădea cu 0,24% şi era estimată la 1,24130 dolari. Şi pe pieţele externe dolarul creştea puternic înainte de publicarea, în această săptămână, a unor rapoarte economice despre care analiştii estimează că vor consolida o politică monetară mai strictă în SUA, pe fondul creşterii stimulentelor implementate în Europa şi Japonia.

În sectorul derivate pe mărfuri se înregistrau tot 32 de contracte pe simbolul DEOIL_LSC ianuarie 2014, care urmăreşte cotaţia futures a petrolului. Barilul era estimat la 67,73 USD, cotaţie în scădere cu 0,61%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb