SIBEX Speculatorii au mizat pe scăderea aurului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 mai 2012

În penultima şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures ale Dow Jones s-au aflat pe creştere în prima jumătate a zilei. În schimb, preţul parităţii euro/dolar a fluctuat mixt iar uncia de aur şi-a continuat evoluţia pe scădere. Speculaţiile realizate până la ora 17.00 au totalizat 2300 de contracte, lichiditatea fiind ceva mai redusă comparativ cu ziua precedentă, la aceeaşi oră. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 22,4 milioane lei.

Cotaţia Dow Jones estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană a evoluat corelat cu futures-ul din SUA, care a indica aprecieri, investitorii aşteptând datele privind evoluţia şomajului din SUA. Acestea au fost unele optimiste, mai puţini americani completând cereri de ajutor de şomaj săptămâna trecută, fapt care a mai risipit din temerile că piaţa muncii se va înrăutăţi. La Sibex, numărul contractelor DEDJIA_RON iunie încheiate până la ora 17.00 era de aproape 900. Cotaţia indicelui creştea cu 11 puncte, fiind estimată la 13.214 puncte. Tendinţa de apreciere era una moderată, semn că speculatorii cu poziţii pe cumpărare sunt prudenţi.

Pe piaţa aurului se observau aproape 400 de contracte SIBGOLD pe scadenţa iunie. Preţul unciei scădea cu 15 dolari, cotaţia valorând 1636 USD/uncie, conform datelor de la ora 17.00. Pentru scadenţa august, numărul contractelor SIBGOLD era de 101, cotaţia pierzând 6 dolari şi valorând 1649 USD/uncie. Pe plan extern, aurul s-a depreciat cu aproape un procent pe piaţa londoneză după ce scăderea şomajului din SUA a alimentat optimismul că raportul de vineri privind angajările din SUA cu excepţia sectorului agricol, vor depăşi aşteptările, punând în umbră revenirea euro faţă de dolar.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 326 pe scadenţa iunie şi 333 pe scadenţa septembrie. Pentru scadenţa din vară moneda unică câştiga uşor teren faţă de concurentul său principal. Euro era estimat, la ora 17.00, la 1,31750 USD, în urma unei aprecieri de 0,13%. Pentru septembrie se observa o scădere de doar 0,03%, iar euro valora 1,316930 USD. Tot pe piaţa valutară s-a remarcat perechea euro/yen japonez. Moneda unică se deprecia cu 0,47%, valorând 105,65 yeni pentru scadenţa iunie. Numărul contractelor era de 100. Pe pieţele externe euro s-a întărit faţă de yen şi a revenit faţă de dolar după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că politicienii nu au luat în discuţie tăierea ratelor de dobândă la întâlnirea din această săptămână. Draghi a declarat la o conferinţă de presă din Barcelona că "s-au făcut progrese semnificative pe frontul fiscal".

În cadrul segmentului derivate pe acţiuni a fost tranzacţionat simbolul DESIF5 iunie cu 70 de contracte. Cotaţia sa a scăzut cu 1,03%, la 1,3970 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb