La Sibex, speculatorii au continuat să tranzacţioneze cu destulă prudenţă şi în cea de a doua şedinţă a săptămânii. Conform datelor înregistrate după prima jumătate a zilei, numărul contractelor încheiate era de 2500 iar valoarea tranzacţiilor se ridica la aproape 31 milioane de lei. Cotaţiile celor mai lichide produse se apreciau, dar prudenţa investitorilor se justifica prin posibilitatea ca direcţia de evoluţie să se inverseze în partea a doua a zilei, aşa cum s-a întâmplat şi în sesiunea de luni.
Cu peste 1000 de contracte realizate pe scadenţa iunie, derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai speculat simbol. La ora 16.30 cotaţia sa creştea cu 75 puncte, la 12.445 punc-te. Tot pe segmentul indici s-a remarcat creşterea lichidităţii pe scadenţa septembrie, survenită pe fondul apropierii rapide a scadenţei iunie. "Este posibil ca în aceste zile care ne mai despart de scadenţă să asistăm la strategii de roll-over (n.r. - mutarea poziţiilor deschise de pe o scadenţă pe alta) în contextul în care interesul speculativ pe Dow Jones este cons-tant ridicat, indiferent de termenul la care ne raportăm", a explicat un broker. Pentru septembrie, cotaţia Dow Jones creştea cu 65 puncte, la 12.373 puncte. Numărul contractelor era de 654. Speculatorii anticipau aşadar o evoluţie favorabilă indicelui atât pe termen foarte scurt cât şi mediu, înregistrată în contextul în care şi în SUA, piaţa derivatelor se afla pe "verde". Această direcţie se datora speculaţiilor că politicienii vor face mai mult pentru a stimula creşterea economică.
În sectorul derivatelor pe cursurile de schimb, perechile valutare care au atras jucătorii au fost euro/dolar şi euro/yen japonez, ambele tranzacţionate cu garanţii în lei. Simbolul EUR/USD_RON se remarca prin 500 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda unică se aprecia cu 0,20% faţă de dolar, fiind estimată la 1,25170 USD. Moneda comună europeană se aprecia şi faţă de yen. Pe aceeaşi scadenţă septembrie ea câştiga 0,47%, şi urca la 99,52 yeni. Numărul contractelor era de 129. Yenul a scăzut în raport cu euro şi pe plan extern, oprind două zile de creştere, după ce Fondul Monetar Internaţional a declarat că moneda naţională a Japoniei este supraevaluată şi că banca centrală niponă ar trebui să ia în considerare noi stimulente. Se mai observau şi 6 contracte pe cursul liră sterlină dolar. Pe scadenţa septembrie, moneda britanică creştea cu 0,06% la 1,5489 USD.
Pe segmentul mărfurilor aurul se afla pe creştere pe scadenţa iunie. În acest context, au fost încheiate circa 140 de contracte SIBGOLD. Cotaţia câştiga 6,1USD şi valora 1605,1 dolari/uncie.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.