SIBEX Speculatorii dau semnale de revenire pentru euro

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 noiembrie 2012

După ce miercuri s-a consemnat cel mai slab nivel de lichiditate din noiembrie, cu numai 661 de contracte încheiate în peste 11 ore de tranzacţionare, şedinţa de joi a indicat speculatori ceva mai interesaţi. Prin urmare, la mijlocul zilei se înregis­trau 560 de contracte, cu o valoare de aproape 6 milioane de lei, total aproape cât cel din toată ziua anterioară. Totuşi, aceste cifre indică în continuare un nivel modest, şi în condiţiile în care în perioada 22-23 Noiembrie 2012, pieţele NYSE, Nasdaq şi CME pe care se tranzacţionează acţiunile componente ale indicelui Dow Jones Industrial Average, petrolul de tip Light Sweet crude, aurul şi perechea valutară EUR/USD sunt închise sau funcţionează după un program scurt datorită sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, şansele pentru îmbunătăţirea volumului erau foarte reduse. Mai mult, produsele de la Sibex pe aceste active nu vor beneficia în aceste şedinţe de activitatea de market-making, întrucât, conform regulamentului operatorului, aceştia nu sunt obligaţi să coteze.

În condiţiile date, la ora 16.30, cel mai lichid produs era perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate fiind de 325 pe scadenţa decembrie. Plasamente pe cursurile de schimb euro/dolar au fost realizate pe un fond de creştere a monedei unice europene. Aceasta acumula 0,44% şi era cotată la 1,28800 lei. Şi pe plan extern moneda comună a urcat la maximul pe două săptămâni după ce un raport a indicat că producţia indus­trială din China a crescut în această lună, semnalând că economia care e considerată cea de-a doua a lumii ca mărime şi putere şi-a regăsit ritmul. Euro a crescut faţă de majoritatea valutelor de referinţă cu excepţia a două şi datorită faptului că datele publicate au reliefat că sectorul serviciilor şi producţia din euro-zonă s-au contractat mai puţin în luna curentă decât a fost estimat.

În sectorul indici, se observau 121 de contracte pe simbolul DEDJIA_RON, cu scadenţa decembrie. Cotaţia indicelui estimată de participanţii de pe piaţa sibiană evolua pe creştere şi câştiga 22 de puncte, valorând 12.825 puncte.

Dintre derivatele pe acţiuni, speculatorii au pariat pe DESIF5 care continuă să fie cel mai tranzacţionat simbol de pe acest segment al pieţei. La ora 16.30 se observau 69 de contracte pe scadenţa decembrie, termen pentru care cotaţia staţiona la 1,33 lei. Pentru martie 2013 numărul contractelor DESIF5 era de 26 iar cotaţia creştea cu 1,49% la 1,36 lei.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb