După evoluţia foarte bună de săptămâna trecută, în care s-a consemnat şi recordul de contracte din acest an, de până acum, investitorii de la Sibex au tranzacţionat cu prudenţă în prima jumătate a şedinţei de marţi. Se pare că minivacanţa de Rusalii a tăiat cel puţin pe moment apetitul pentru speculaţii, astfel că, numărul contractelor înregistrate până la ora 16.45 era de numai 400 iar valoarea rulajului de 4,65 milioane lei. Cotaţiile derivatelor nu evoluau într-o singură direcţie, observându-se atât creşteri cât şi scăderi, cu o predominanţă a celor din urmă. "Lichiditatea ceva mai scăzută faţă de ultimele şedinţe se justifică şi prin faptul că recent s-a încheiat scadenţa iunie pe cel mai de succes produs (n.a. - DEDJIA_RON) fiind necesară o scurtă perioadă de acomodare pe noul trermen scurt. Cu toate acestea, cred că mişcări importante pe piaţa mamă din SUA ar determina o reacţie pe măsură şi la Sibex. Şi este de aşteptat în acest sens evoluţia din partea a doua a zilei", a explicat un broker.
Cu 207 contracte pe scadenţa septembrie, derivatul pe indicele Dow Jones era mai tranzacţionat produs. După ce s-a depreciat agresiv săptămâna trecută, cotaţia indicelui american a continuat să scadă şi în prima jumătate a şedinţei de marţi. La ora 16.45 cotaţia se situa la 14.690 de puncte, în minus cu 12 puncte. Pe piaţa americană preţul futures al indicelui creştea, pe fondul ştirii privind creşterea comenzilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată din mai, dar decorelarea de la Sibex se justifica prin scăderea înregistrată de indice, luni, la NYSE, când a pierdut aproape un procent. Această scădere nu s-a reflectat în preţul de la Sibiu deoarece piaţa a fost închisă luni.
Pe segmentul derivatelor valutare, euro se afla pe scădere faţă de dolar după jumătate de şedinţă. Conform datelor de la ora 16.45, moneda comună se deprecia cu 0,14% faţă de cea americană pe scadenţa septembrie, pentru care era estimată la 1,31190 USD. Numărul contractelor era de 79. Se mai tranzacţiona şi cursul euro/leu, moneda unică depeciindu-se cu 0,55% faţă de cea naţională, la un nivel de 4,54 lei. Numărul contractelor pe scadenţa septembrie era de 22.
Speculaţiile cu preţul aurului aveau ca rezultat scăderea cotaţiei unciei, după prima jumătate a zilei. Numărul contractelor SIBGOLD iunie era de 32 iar preţul unei uncii valora 1281,5 dolari, în minus cu 11,3 USD. Pentru SIBGOLD_RON iunie se observau 12 contracte iar cotaţia pierdea 6,7 dolari, fiind estimată la 1283,8 USD.
S-a detectat o uşoară activitate şi pe segmentul derivatelor pe acţiuni unde au fost tranzacţionate derivatele pe acţiunile SIF5. Cotaţia DESIF5 a crescut cu 0,21%, la 1,4590 lei iar numărul contractelor pe scadenţa septembrie era de numai 18.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.