SIBEX "Speculatorii mizează pe creşterea aurului"

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 aprilie 2016

La Sibex, penultima şedinţă de tranzacţionare din luna aprilie nu a impresionat în prima sa jumătate, lichiditatea fiind din nou una modestă. Conform datelor de la ora 17.45 se înregistrau doar 28 de contracte futures cu o valoare de 150.246 lei, date rezultate după tranzacţionarea a numai trei produse: derivatul pe preţul unciei de aur, derivatul pe valoarea indicelui Dow Jones şi cel pe acţiunile Facebook.

Dacă miercuri simbolul GOLD nu a fost tranzacţionat, participanţii preferând să stea deoparte în zi de scadenţă (n.a. - scadenţa aprilie a ajuns la maturitate în 27.04), speculaţiile cu preţul aurului au reapărut joi, pe noua scadenţă scurtă, mai exact iunie, identificată prin simbolul GOLD 16F. Pentru aceasta, se înregistrau 20 de contracte iar metalul nobil era cotat la 1256,9 dolari/uncie, în urcare cu 7,9 dolari faţă de "start of day price"(1), calculat la 1249 dolari. Aurul creştea şi pe plan extern după ce date recente au indicat că economia SUA a crescut cu o rată lentă de numai 0,5% în primul trimestru iar dolarul a scăzut. De altfel, aurul este a înregistrat o creştere de aproape 19% până acum în acest an, reflectând cea mai bună performanţă pe primul trimestru al unui an din ultimii 30 de ani, în contextul în care investitorii caută activele de refugiu, pe fondul incertitudinii cu privire la creşterea economică la nivel mondial.

Pe derivatul care urmăreşte evoluţia Dow Jones se consemnau 5 contracte pe scadenţa iunie. Simbolul DEDJIA 15F era cotat la 17.868 de puncte, în scădere cu 225 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 18.093 de puncte. Cotaţia se deprecia cu 96 de puncte, în raport cu nivelul de la închiderea de miercuri. Şi piaţa de pe Wall Street a deschis pe minus joi, după ce Banca Japoniei a şocat pieţele prin decizia de a se abţine de la implementarea de noi stimulente monetare, fapt care arată încă o dată cât de vulnerabile sunt încă pieţele la deciziile băncilor centrale.

Pentru derivatul pe acţiunile Facebook se observau 3 contracte iar cotaţia futures a unei acţiuni valora 119,5 dolari, după o apreciere spectaculoasă de 9,43% faţă de "start of day price" (109,20 USD).

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.40

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb