SIBEX Speculatorii pun miza pe "roşu"

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 martie 2012

Cotaţiile derivatelor au avut o tendinţă destul de accentuată de scădere în prima jumătate a zilei de marţi. Participanţii au tranzacţionat sub influenţa pieţelor externe, bursele din Europa şi piaţa futures din SUA indicând deprecieri. Pe bătrânul continent, acţiunile s-au depreciat după ce după ce asociaţia producătorilor de maşini din China a declarat că-şi va rata obiectivele pe 2012. Futures-ul american se afla pe minus, investitorii aşteptând publicarea unui raport privind construcţia de case. În aceste condiţii, piaţa la termen de la Sibiu a "îmbrăcat" la rândul său "roşul". Cu 5300 contracte realizate până la ora 16.15, lichiditatea era ceva mai bună comparativ cu ziua de luni la aceeaşi oră. Valoarea tranzacţiilor se situa la 47,63 milioane lei. Speculatorii intra-day pe vânzare au fost cei care au obţinut profituri, în vreme ce vânzătorii au căutat să-şi limiteze din pierderi.

Simbolul SIBGOLD era cel mai tranzacţionat produs de la bursa sibiană, cu aproape 2000 contracte încheiate pe scadenţa aprilie. Uncia se deprecia cu 15 dolari, la 1647,4 USD. Se înregistrau şi circa 700 de contracte SIBGOLD_RON. Cotaţia unciei pe scadenţa aprilie pierdea 21 dolari şi era evaluată la 1642,8 USD. Pe plan extern, aurul s-a depreciat marţi în condiţiile în care perspectivele economice mai promiţătoare din America au mai "tăiat" din atractivitatea sa ca instrument de protecţie. În acelaşi timp, fluctuaţiile de pe pieţele de acţiuni i-au determinat pe investitori să încaseze cash din deţinerile de aur. Şi întărirea dolarului a contribuit la diminuarea valorii metalului galben.

Pentru Dow Jones, numărul contractelor futures de la Sibex era de 1869 pe scadenţa iunie. DEDJIA_RON pierdea 78 puncte şi valora 13.087 puncte. Deschiderea de la NYSE a fost una pe minus, aşteptările speculatorilor de la Sibiu fiind confirmate.

Pe segmentul valutar se detaşau cele 260 contracte EUR/USD_RON încheiate pe scadenţa iunie. Moneda utilizată de 17 ţări din UE pierdea uşor teren în faţa dolarului, fiind cotată la 1,3245 USD, cu o depreciere de 0,06%. Pe pieţele valutare externe dolarul s-a întărit pentru prima dată în patru zile faţă de euro. Au mai fost încheiate şi 16 contracte pe perechea liră sterlină dolar tot pe scadenţa iunie. Moneda britanică valora 1,5858 USD, în minus cu 0,23%.

Pe segmentul derivate pe acţiuni lichiditatea era redusă, observându-se numai 18 contracte DESIF5 pe scadenţa iunie. Cotaţia unei acţiuni era estimată la 1,3590 lei, în minus cu 0,07%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb