SIBEX Stare de incertitudine şi pesimism pe piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 mai 2012

Preţurile au alternat creşterile şi scăderile Sibex în şedinţa de joi, o direcţie clară fiind greu de definit. După derularea a jumătate din orarul de tranzacţionare, se observa o tendinţă predominantă de scădere, care s-a accentuat imediat după deschiderea de pe Wall-Street, dar s-a temperat după ora 17.00. Lichiditatea nu era una foarte ridicată, la ora menţionată numărul contractelor fiind de 3000. Valoarea tranzacţiilor era de 34,5 milioane lei. Pe pieţele europene s-au impus scăderile pentru a patra zi la rând după ce BCE a oprit temporar creditarea unor bănci greceşti şi după ce FED a semnalat faptul că economia americană ar avea nevoie de noi stimuli. În acest context piaţa derivatelor de la Sibiu a fost dominată de incertitudine şi pesimism.

Conform volumului atras, speculatorii au fost în principal interesaţi de evoluţia Dow Jones pe scadenţa iunie. Numărul contractelor era de aproape 1500 iar cotaţia scădea cu 73 puncte, la 12.501 puncte. Pe piaţa futures americană preţurile au fluctuat moderat între câştiguri şi pierderi înainte de publicarea datelor privind evoluţia şomajului. Apariţia raportului a arătat că piaţa americană a muncii nu a dat semne de îmbunătăţire, numărul cererilor noi de şomaj stagnând la 370.000. La NYSE, în prima jumătate de oră a sesiunii indicele evolua pe minus, după ce pierderile JPMorgan Chase au crescut în ultimele zile, depăşind cu un miliard suma iniţială de două miliarde. Acest fapt s-a reflectat imediat în adâncirea scăderilor de la Sibex.

Pe segmentul valutar s-au detaşat speculaţiile cu perechea euro/dolar. Pe scadenţa iunie, euro a evoluat mixt iar la ora 17.00 scădea cu 0,17% şi era cotat la 1,27030 USD. Numărul contractelor era de 675, pentru septembrie se observa o scădere de 0,13% la 1,26960. Pe pieţele valutare externe euro s-a tranzacţionat la minimul ultimilor patru luni, în contextul în care costurile de creditare ale Spaniei au crescut, alimentând teama că euro zona este în pericol de contagiune a crizei din Grecia. Totodată, preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat de înţeles că banca nu va face compromisuri pentru menţinerea Greciei în zona euro. Lira sterlină se deprecia şi ea faţă de dolar, preţul futures pe iunie scăzând cu 0,63%, la 1,5803 USD, date consemnate la ora 17.00. Numărul contractelor era de 63.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni au fost încheiate 179 de contracte DESIF5 pe scadenţa iunie. Cotaţia DESIF5 a scăzut puternic cu 3,59% la 1,0701 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb