SIBEX Volatilitatea Dow Jones a adus în octombrie cel mai bun volum lunar din 2014

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 noiembrie 2014

Cu 59.626 de contracte, luna octombrie a adus cel mai bun rezultat al Sibex din acest an, fiind depăşit precedentul nivel de referinţă din ianuarie (53.083 de contracte).Totodată, volumul s-a dublat comparativ cu luna septembrie. Mai mult, lichiditatea din cea de-a zecea lună din an este una cu care Sibex nu s-a mai întâlnit din iulie 2012 încoace. Conturarea acestui rezultat, oarecum neaşteptat după evoluţiile mai degrabă modeste din ultimele luni, s-a datorat contextului favorabil adus de evoluţiile de pe pieţele externe şi mai cu seamă de evoluţia din SUA. Astfel, piaţa sibiană a beneficiat de volatilitatea ridicată şi de oscilaţiile semnificative ale Dow Jones, care s-au reflectat în cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american. De altfel, acesta a fost, ca de fiecare dată, liderul detaşat al produselor futures cu 52.610 contracte, reprezentând aproape 89% din volumul total al pieţei. "Dow Jones s-a jucat cu nervii speculatorilor, alternând deprecierile agresive cu revenirile spectaculoase, octombrie nefiind o lună pentru cei cu inimile slabe. Pe de altă parte, o asemenea volatilitate este esenţa speculaţiilor cu derivate iar jucătorii cu cunoştinţe solide dublate de experienţă au putut profita de toate aceste mişcări", a explicat un broker.

Finalul lunii a fost însă total diferit de restul şedinţelor din octombrie, ritmul tranzacţiilor diminuându-se puternic, astfel că volumul de vineri 31.10 a fost de numai 850 de contracte, cea mai slabă şedinţă a lunii. De altfel, a fost pentru prima dată din 22.09 când volumul a coborât sub pragul de 1000 de contracte. Din totalul menţionat, DEDJIA_RON decembrie a atras 704 contracte, încheiate pe fondul unei aprecieri generoase de 176 de puncte, care a dus cotaţia la 17.295 de puncte, consolidând terenul peste pragul de 17.000. Optimismul a fost cuvântul de ordine şi pe Wall-Street, unde indicii reprezentativi s-au întors către nivelurile record, după ce datele peste aşteptări raportate de companii şi datele economice bune au temperat grijile cu privire la încheierea de către FED a programului de achiziţii de obligaţiuni. "Paradoxal, în pofida optimismului, volumul slab de vineri de la Sibex ne indică faptul că asistăm din nou la o situaţie similară cu cea din trecutul apropiat, când urmarea directă a creşterilor a fost apariţia unei stări de prudenţă şi neîncredere în posibilităţile de continuare a acestei evoluţii", a mai declarat brokerul citat.

Participanţii au mai încheiat în ultima şedinţă 70 de contracte euro/dolar pe scadenţa decembrie, moneda unică depreciindu-se cu 0,87% la 1,25 dolari. Simbolul EUR/USD_RON a totalizat luna trecută 2485 de contracte, ocupând locul trei în topul produselor. El a fost depăşit de derivatul pe petrol, cu 2776 de contracte, în condiţiile în care scăderile ample ale cotaţiei barilului au provocat reacţia jucătorilor. Vineri derivatul DEOIL_LSC a totalizat însă doar 18 contracte şi a închis la 80,63 USD, în scădere cu 0,62%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb