SIBIU Cotaţii în scădere

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 noiembrie 2010

Influenţa factorilor externi a adus scăderi importante ale cotaţiilor futures pe cele mai lichide segmente, ieri, vânzătorii fiind câştigătorii şedinţei. Speculatorii care au mizat pe deprecieri au putut obţine randamente importante atât pe derivatele Dow Jones cât şi pe aur sau DESIF5. Spre exemplu, scăderea de până la 177 puncte a DEDJIA_RON decembrie 2010 a corespuns unui randament pe vânzare de 37% raportat la suma investită, în timp ce deprecierea de 270 de puncte a preţului aurului a o oferit un randament de 54% pe aceeaşi scadenţă decembrie. Pe piaţa spot, investitorii au tranzacţionat acţiunile Prodplast Imobiliare, volumul acestora ajungând la un total de 23.109 acţiuni transferate la preţuri între 3,55 şi 3,9 lei/titlu. La ora 16,30 cotaţia unei acţiuni PPLI se situa la 3,55 lei, în staţionare faţă de închiderea din ziua precedentă.

Lichiditatea de ansamblu a pieţei a fost una bună, observându-se circa 4400 contracte încheiate până cu o oră şi jumătate înainte de închiderea de la ora 19.00. Valoarea transferurilor se situa la peste 38 milioane lei. Această valoare se datorează în special derivatului Dow Jones, care a fost cel mai tranzacţionat. Tendinţa descendentă s-a manifestat încă de la debutul zilei ca urmare a influenţei venită de pe pieţele asiatice unde s-au înregistrat corecţii în şedinţa de marţi ca efect al creşterii de către Banca Centrală din Coreea de Sud a dobânzii de referinţă pentru doua oară în ultimele patru luni. Măsura a fost luată în condiţiile în care inflaţia a amplificat grijile privind tensiunile datorate riscurilor valutare. De asemenea, un important factor de îngrijorare pe plan global continuă să fie inflaţia din China fiind de aşteptat şi din partea celei de-a doua economii a lumii o creştere a dobânzilor, întrucât inflaţia ar putea duce la stoparea ascensiunii sale economice. O astfel de situaţie ar avea efecte negative pe plan global afectând cererea de petrol, metale, cereale şi alte importuri ale Chinei. Aceste îngrijorări s-au reflectat şi în evoluţia descendentă a burselor europene unde s-au amplificat şi temerile că criza datoriilor s-ar putea extinde asupra mai multor state, dar şi de cea a pieţei futures din SUA, unde s-au înregistrat scăderi.

În acest context instrumentele tranzacţionate la Sibiu au evoluat pe minus, cele mai severe scăderi observându-se pe piaţa derivatului Dow Jones denominat în lei.

Aurul scădea la ora 17.45 pe scadenţa Decembrie 2010 cu 27 dolari/uncie faţă de cotaţia de închidere de luni iar pe scadenţa Februarie 2011 minusul înregistrat la aceeaşi ora peste 8 USD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb