SIBIU Interes pe aur cu scadenţa iunie

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 aprilie 2011

A doua şedinţă a săptămânii a adus o creştere a lichidităţii, comparativ cu ziua precedentă. Totuşi, numărul contractelor a indicat în continuare o stare de prudenţă a investitorilor, reflectată de volumul transferurilor. La ora 17,15 numărul contractelor realizate era de circa 1300 cu o valoare de 8,8 milioane lei.

Un interes în urcare comparativ cu şedinţa anterioară s-a observat pe piaţa derivatelor pe aur, denominate în lei, unde sesiunea a fost una de scadenţă, termenul aprilie 2011 ajungând la final. Pe acesta, investitorii au putut tranzacţiona până la ora 16.45 şi au mizat pe creşterea preţului unciei cu 10,2 USD. Ulterior, poziţiile rămase deschise, în număr de 92, au fost lichidate de către Casa Română de Compensaţie prin decontare finală în fonduri, respectiv prin plata în lei a diferenţelor dintre valoa-rea contractului şi 10 x cotaţia P.M. de referinţă a aurului comunicată de London Gold Market Fixing Ltd. în ziua scadenţei contractului. Această cotaţie de referinţă a fost de 1511 dolari/uncie. Odată cu încheierea scadenţei aprilie interesul s-a mutat, în mod firesc, pe scadenţa iunie, în raport cu care numărul de contracte era, la ora 17.30, de aproape 100, cotaţia unciei crescând cu 7,2 dolari. Investitorii au tranzacţionat în contextul în care aurul ar putea creşte din nou pe piaţa de la New - York, după ce a atins un nivel record in urmă cu două zile. Creşterea este cu atât mai probabilă cu cât dolarul a atins minimul ultimilor doi ani şi jumătate faţă de un coş de şase valute pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Americană va lua noi măsuri de sprijinire a economiei, după ce programul de cumpărare de obligaţiuni va expira în iunie.

Pe plus a evoluat în majoritatea timpului şi derivatul pe Dow Jones în contextul în care bursele europene au înregistrat aprecieri, ca de altfel şi cotaţia futures a indicelui DJIA, în SUA.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb