Penultima şedinţă a săptămânii a avut două parţi distincte de evoluţie, debutul şi primele două ore remarcându-se cu aprecieri, iar restul sesiunii prin tendinţa de temperare a preţurilor şi chiar trecerea unora pe teritoriu negativ.
Una dintre cele mai interesante evoluţii ale zilei a fost cea din piaţa derivatelor pe mărfuril, înregistrată de contractul futures pe aur, denominat în lei. Sesiunea a început cu creşteri importante, confirmându-se tendinţa dominantă începută încă din septembrie şi continuată în această lună, când preţul futures al metalul galben a doborât maxim după maxim, în condiţiile în care pe pieţele externe acest instrument este considerat unul de protecţie şi refugiu în faţa deprecierii valutelor. Aurul a atins în prima parte a zilei la Sibiu noi preţuri record de 1383,1 USD/uncie pentru octombrie şi 1389,6 USD/uncie pe scadenţa decembrie. Ulterior, şi ritmul de creştere pe aceste instrumente s-a temperat. Noile valori record au fost atinse în contextul în care aurul a atins un nou maxim şi pe pieţele de la Londra şi New York, în condiţiile scăderii dolarului la cel mai mic nivel din ultimele 9 luni în raport cu Euro şi la minimul ultimilor 15 ani în raport cu Yenul japonez. Aceste deprecieri au condus din nou la o creştere în cererea de metal preţios. Astfel aurul, care în mod normal are o evoluţie în sens invers faţă de cea a dolarului, a crescut până la preţul record de 1.386,75 $/uncie pe pieţele internaţionale.
In zona indicilor, după ce Dow Jones a închis foarte aproape de 11.100 de puncte şedinţa de miercuri de la NYSE, speculatorii de la Sibex, au reacţionat prompt la debutul zilei, estimând aprecieri pentru cotaţia futures a indicelui pe un volum foarte bun. Apoi, după ora prânzului, preţul futures al Dow Jones a intrat pe minus, corelându-se cu direcţia din pieţele futures internaţionale, unde cotaţiile au scăzut după publicarea ultimelor date din economia americană..
Pe segmentul derivate pe acţiuni, cotaţiile DESIF5 au deschis pe plus, continuându-se direcţia pozitivă din ziua precedentă.
Direcţia pozitivă a fost influenţată de rezultatele peste aşteptări pentru importante companii americane, publicate miercuri. În acest climat, pozitiv, preţul DESIF5 decembrie a atins maximul zilei, cifrat la 1,5649 lei/actiune, în prima parte a sesiunii, mai exact la mai puţin de ora de la deschidere. Ulterior, ritmul de creştere s-a mai slăbit, iar în partea a doua zilei, deşi cotaţia DESIF5 decembrie s-a menţinut pe plus, aprecierile erau mai slabe. Scadenţa decembrie a fost cea mai lichidă, iar numărul poziţiilor deschise pe aceasta a scăzut uşor. Pentru DESIF5 martie 2011 preţul a trecut în teritoriu negativ, pe un volum de transfer redus. Cu numai circa 60 de minute înaintea închiderii, schimburile cu DESIF5 decembrie 2010 echivalau cu peste două milioane de acţiuni ale emitentului.
Cu o oră înainte de închidere, lichiditatea din piaţa Sibex se situa la 4000 de contracte cu o valoare de peste 14 milioane lei.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.