La Sibex, în cea de a doua şedinţă a săptămânii, participanţii au tranzacţionat pe fondul unor evoluţii mixte ale cotaţiilor. Speculatorii au profitat din plin de fluctuaţiile înregistrate intensificându-şi plasamentele, mai ales după ora prânzului. Prin urmare, la jumătatea zilei, numărul contractelor era de 13.580 cu o valoare de circa 81 milioane lei.
Cele mai multe contracte se înregistrau în sectorul derivatelor pe aur unde s-a consemnat o evoluţie cu schimbări de direcţie. Tendinţa dominantă a fost totuşi una descendentă. Nivelul scăderilor s-a redus după ora 16.00 şi preţul a intrat chiar pe plus, dar pentru scurt timp. În acest context au fost încheiate circa 6000 de contracte pe scadenţa februarie. Cotaţia unciei pierdea 0,6 dolari, valorând 1722 USD. Interesul speculatorilor se mută treptat pe scadenţa iunie, pe măsură ce scadenţa februarie se apropie de final. În cadrul pieţelor externe, aurul s-a depreciat după ce creşterea euro pare să se fi oprit, respectiv după avertizarea Moody's asupra posibilităţii reducerii ratingului de credit al Franţei.
În sectorul derivatelor pe indici, investitorii au speculat scăderea Dow Jones, înregistrată în contextul în care cotaţia futures a indicelui DJIA avea o evoluţie negativă în SUA. Aceasta se datora creşterii cu mai puţin decât au prevăzut economiştii a vânzărilor de retail din luna ianuarie. La Sibex, cotaţia Dow Jones pentru martie scădea cu 29 de puncte, la 12.805 puncte iar numărul contractelor era de aproape 2600.
Derivatul pe acţiunile SIF5 Oltenia s-a aflat în top cu 1127 de contracte încheiate pe termenul martie. Speculatorii au beneficiat de o evoluţie pe plus iar cotaţia DESIF a închis la 1,44 lei, în creştere cu 1,72%.
Perechile valutare care au atras jucătorii au fost euro/dolar, euro/franc elveţian şi liră sterlină/dolar. Pentru EUR/USD_RON martie numărul contractelor era de 1276 iar moneda unică pierdea 0,23% până la 1,316 USD. Pe scadenţa iunie cotaţia era similară, dar rezultată în urma unei scăderi de 0,38%. Euro se deprecia uşor (0,09%) şi faţă de francul elveţian. Lira sterlină pierdea teren în faţa dolarului fiind estimată la 1,5672 USD pentru martie, în minus cu 0,67%. Pe piaţa valutară externă moneda britanică a căzut până la minimul ultimelor două săptămâni în raport cu cea americană, după ce serviciul pentru investitori al Moody's a menţionat că riscul ca Anglia să-şi piardă ratingul de credit de top ar putea afecta economia.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30