SIBIU Start lansat - nou maxim de lichiditate

Decebal N. Todăriţa
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 ianuarie 2006

Cea de-a patra săptămînă de tranzacţionare din ianuarie a debutat în forţă pe piaţa futures şi options numărul de contracte depăşind pragul de 17500. În aceste condiţii s-a contabilizat un nou maxim al numărului de contracte, suma de 17613 fiind record absolut în istoria Bursei. Numărul poziţiilor deschise a atins un total de 132.438 iar volumul în euro depăşeşte 8,3 milioane. Importanţa acestei lichidităţi este cu atît mai mare cu cît ea e realizată în urma tranzacţionării unui număr mare de suporturi active, nu mai puţin de 12 tipuri de contracte diferite fiind perfectate ieri, preferinţele investitorilor fiind diversificate. De remarcat este faptul că, în ciuda diminuării valorilor majorităţii acţiunilor, piaţa a rămas în continuare extrem de lichidă. Gradul sporit de lichiditate este dat în mare măsură de speculatori dar nu este de neglijat, în condiţiile unei astfel de evoluţii a pieţei nici rolul arbitrajorilor. Creşterea constantă a numărului de tranzacţii va duce într-o singură lună, la atingerea unui volum de contracte egal cu mai mult de 30% din totalul anului anterior.

Derivatele ce au ca activ suport acţiunile SNP au fost din nou cele mai tranzacţionate. În cazul lor, atracţia investitorilor rămîne la cote maxime, chiar dacă recenta achiziţie a benzinăriilor OMV produce ieşiri de fonduri din companie şi ar fi putut induce o oarecare prudenţă în rîndul investitorilor. Au fost perfectate 5422 contracte cu acţiuni DESNP. Ele au fost cotate la finalul zilei la 0,628 lei/acţiune pentru scadenţa apropiată şi la 0,645 lei/acţiune pentru iunie. Se pot observa deprecieri de 1,41% pentru martie şi 1,53% pentru iunie. De fapt, sectorul petrolier a avut per ansamblu o evoluţie foarte bună, derivatele DERRC fiind la rîndul lor foarte căutate. Pentru ele investitorii au încheiat 2512 contacte, 1322 pentru scadenţa în derulare şi 1190 pentru cea din iunie. Se remarcă împărţirea aproape egală a preferinţelor pentru cele două scadenţe, semn că participanţii pe piaţa sibiană îşi organizează strategiile pe mai multe direcţii. DERRC au închis ziua la cotaţii de 0,124 şi 0,1266 lei/acţiune, marcînd, în contradicţie cu direcţia zilei, aprecieri pe ambele scadenţe.

Sectorul SIF-urilor a avut, aşa cum ne-am obişnuit, o zi de tranzacţionare plină în care au generat aproximativ 44% din piaţa derivatelor. Pe fondul aşteptării publicării contractului de vînzare a BCR, investitorii au mizat din plin pe societăţile de investiţii financiare. Cele mai căutate au fost titlurile SIF 5 "Oltenia" pentru care totalul contractelor s-a cifrat la 3513. Acţiunile societăţii în cauză au fost cotate la 2,83 şi 3,015 lei/acţiune pentru scadenţele existente, deprecierile situîndu-se cu un procent considerabil de 4,91% pentru martie şi cu 2,24% pentru iunie. Din aceeaşi categorie, remarcăm şi SIF 2 cu peste 2200 contracte dar şi SIF 3 cu aproape 2000 contracte. Ele s-au aliniat direcţiei zilei încheind şedinţa pe scădere.

Sectorul bancar s-a făcut remarcat prin acţiunile Băncii Transilvania care au făcut obiectul a 1828 contracte. Cotaţiile DETLV au fost de 1,438 unităţi/titlu - martie şi 0,87 unităţi/titlu -iunie. Evoluţia cotaţiilor pe scadenţe a fost diferită, pentru martie DETLV pierzînd 0,0130 unităţi/acţiune în timp ce pentru iunie s-a înregistrat o apreciere de 0,008 unităţi.

Pe piaţa valutelor, ziua de luni a adus o întărire a monedei unice europene faţă de "concurentul nord-american" pentru scadenţa apropiată, aceasta fiind cotată la 1,222 USD, în creştere cu 0,0135 unităţi. Faţă de leu, aceeaşi scadenţă, dolarul s-a depreciat cu 0,0575 unităţi, cotaţia finală fiind de 3, 0 lei/USD. În raport cu moneda naţională euro a fost cotat la 3,62 lei pentru ambele scadenţe.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb