Pe piaţa Sibex, şedinţa de debut a noului trimestru a fost una care a adus o evoluţie excelentă din perspectiva lichidităţii, pe fondul aprecierilor importate ale cotaţiilor de pe toate segmentele pieţei. Aşadar, bursa sibiană a păşit cu dreptul în aprilie, fiind încheiate peste 13.000 contracte din aproximativ 2000 tranzacţii, cu o valoare de 37 milioane lei. Volumul contractual reprezintă al doilea nivel de lichiditate din anul curent, iar valoarea transferurilor este una record de la începutul acestui an. Participanţii au realizat tranzacţii pe 14 pieţe, în prim plan aflându-se segmentul SIF prin DESIF5, segmentul valutar şi segmentul indicilor. De remarcat a fost şi piaţa options unde cele 215 contracte au fost încheiate pe 10 preţuri de exercitare. În centrul de interes s-a aflat din nou scadenţa iunie iar ponderea cea mai mare din volum a revenit favoritelor "jucătorilor" care provin din ariile amintite.
Cu adevărat spectaculoasă a fost intensitatea înregistrată pe piaţa derivatelor valutare, unde investitorii au transferat,prin cele 1104 contracte încheiate, echivalentul a 1,1 milioane euro. Tranzacţiile au vizat toate scadenţele disponibile, dar ca pondere s-au remarcat în special decembrie cu 53,17 % şi iunie cu 35,3 % din totalul transferat pe EURO/RON, fapt care indică atât interesul speculativ, demonstrat de plasamentele pe termen scurt, cât şi interesul pentru strategii de management al riscului valutar, reliefat de activitatea puternică pe scadenţa de la finalul anului. (n.r. - decembrie). În raport cu aceasta, euro a fost tranzacţionat la valori între 4,120 şi 4,14 lei, oprindu-se la o cotaţie de 4,14 lei, în urcare cu 0,5 bani. Pe termen scurt, aprecierea euro a fost însă mai puternică, după cum indică plusul de 2,1 bani contabilizat pentru iunie, euro fiind cotat la 4,12 lei. Şi pentru toamna anului curent, euro a marcat o evoluţie "verde", dovadă creşterea de 1,89 bani, cotaţia fiind estimată la 4,13 lei în raport cu scadenţa septembrie. "Printre cauzele creşterii euro se numără efectul scăderii dobânzii de referinţă de către BNR, care şi-a exercitat un efect oarecum întârziat, dar şi recentele declaraţii ale oficialilor BNR care au afirmat că un leu mai puternic ar pune în pericol revenirea economică", a declarat un broker.
Intensitatea a continuat să fie ridicată şi pe derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, după recordul din ziua precedentă (1400 contracte), fiind depăşit din nou pragul de 1000 de contracte, realizate până la ora 17,15. Tendinţa pe DEDJIA_RON a fost una pozitivă, cotaţia pentru iunie câştigând, la ora menţionată, 57 puncte şi situându-se la 10.900 puncte.
Cu 10.650 contracte, DESIF 5 au fost cele mai lichide derivate. Pentru iunie, DESIF 5 au fost cotate la 1,9347 lei, în plus cu 9,42 bani. (peste 5%).