SIBIU Volum şi valoare record pe luna în curs

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iulie 2011

Şedinţa de marţi a fost cea mai bună de până acum în iulie, înregistrându-se un volum şi o valoare record. La ora 17.30, numărul contractelor se apropia de 10.000 cu o valoare de aproape 90 milioane de lei, cifrele menţionate având potenţial de creştere până la ora închiderii (19.00), sub influenţa directă a pieţei bursiere americane, cu care se tranzacţionează în paralel de la ora 16.30 (ora României). Creşterea numărului de contracte a venit în contextul în care fluctuaţiile preţurilor s-au menţinut ample, iar tendinţa de scădere a continuat pe produsele cele mai lichide, anume derivatele pe Dow Jones şi acţiunile SIF5.

Jucătorii s-au concentrat din nou asupra segmentului derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average, simbolul DEDJIA_RON remarcându-se cu aproape 6100 de contracte, încheiate până la ora 17.30, acestea reprezentând 61% din volumul realizat până la ora menţionată pe întreaga piaţă.

La Sibex, cotaţiile futures ale Dow Jones s-au aflat în majoritatea timpului pe scădere, cu minime în prima parte a şedinţei. Apoi, ca şi pe piaţa futures din SUA, deprecierile s-au redus şi indicele a dat chiar semnale de intrare pe teritoriu pozitiv după ora 15.30. Cu o oră şi jumătate înainte închiderii, DEDJIA_RON scădea cu 18 puncte pe termen scurt (septembrie), definitorie pentru conturarea unei direcţii clare urmând să fie evoluţia indicată pe Wall-Street. Pentru scadenţa decembrie indicele afişa o depreciere de 26 puncte, în timp ce pentru martie 2012 creştea cu 10 puncte.

De remarcat a fost intensitatea în creştere pe derivatele euro/leu, în condiţiile în care moneda unică s-a apreciat agresiv faţă de moneda naţională. Conform oficialului afişat de BNR, euro a câştigat 5,66 bani (1,3%) la ajungând la 4,2838 lei. Acesta este cel mai ridicat curs de referinţă de la începutul acestui an.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 17,30, după aceasta urmând sa apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise si valorii respectiv ale cotaţiilor, datorita programului de tranzacţionare prelungit pana la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb