SIBIUL SE MENŢINE PE POZIŢII Marje mici, dar nu aici

ADINA ARDELEANU,ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2009

Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex: "La noi, marja a crescut doar cu 25%, faţă de 166% cât a crescut limita de variaţie la Bursa de Valori Bucureşti."

Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex: "La noi, marja a crescut doar cu 25%, faţă de 166% cât a crescut limita de variaţie la Bursa de Valori Bucureşti."

Marja reprezintă suma reţinută pentru poziţiile deschise sau ordinele introduse, dar neexecutate încă, respectiv un depozit pentru acoperirea pierderilor în cazul în care piaţa merge în sens contrar poziţiei investitorului. În momentul în care pierderea acumulată depăşeşte un anumit nivel, investitorul primeşte o notificare, numită apel în marjă, pentru completarea marjei. Dacă investitorul nu răspunde apelului, brokerul îi va lichida automat un număr de poziţii deschise astfel încât suma eliberată în urma acestei operaţiuni să-i acopere marja necesară pentru restul de poziţii rămase deschise.

Poziţia deschisă pe piaţa futures este un contract futures cumpărat sau vândut şi nelichidat printr-o operaţiune inversă, potrivit informaţiilor de pe portalul Bursei din Sibiu. În momentul în care un investitor cumpără sau vinde un contract futures pe un anumit contract, i se deschide o poziţie pe piaţa respectivă. Aceasta înseamnă că investitorul respectiv şi-a asumat o obligaţie de vânzare sau cumpărare a activului suport la scadenţa contractului, potrivit sursei citate.

Orice contract futures tranzacţionat presupune deschiderea a 2 poziţii: una de vânzare (sau "short" ) în contul vânzătorului şi una de cumpărare (sau "long" ) pentru cumpărător. Poziţiile deschise sunt înregistrate la casa de compensaţie. În momentul în care contractul futures este lichidat, poziţiile deschise corespunzătoare se închid, potrivit informaţiilor de pe portalul Sibex.

Marja de tranzacţionare de 15% la Bursa sibiană stârneşte nemulţumiri printre investitori, unul dintre ei cerând explicit, într-o scrisoare adresată instituţiei, să o reducă la nivelul de 5%.

Conducerea Bursei de la Sibiu a decis, luna aceasta, să ridice marja de tranzacţionare de la 12% la 15%, după ce arbitrul pieţei de capital a aprobat ridicarea limitei maxime de variaţie a cotaţiilor la Bursa de Valori Bucureşti la 40%.

Investitorul cere conducerii Sibex să analizeze propunerea ca apelul în marjă să fie executat la un interval acceptabil de la iniţierea sa, "astfel încât să determine traderii să fie mai grijulii privind acoperirea cu bani a fluctuaţiilor". În prezent, la Bursa sibiană apelurile în marjă sunt executate a doua zi de la lansarea lor.

Investitorul citat a mai cerut "introducerea unor reglementări noi în special pentru pieţele de derivate care să limiteze abuzurile de mărire excesivă şi fără rost a marjelor, operate de Sibex şi Casa Română de Compensaţie (CRC), dar mai ales de unele case de brokeraj într-un mod haotic ce debusolează o piaţă şi aşa lipsită de lichiditate".

Investitorul a trimis o solicitare similară şi către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Cele două răspunsuri ale Sibiului

Conducerea Bursei de la Sibiu a răspuns solicitării investitorului că majorarea marjei de la 12% la 15% este "o reacţie minimă, care ţine seama de condiţiile concrete de piaţă". Investitorul a fost asigurat că această măsură a fost luată după consultarea membrilor Sibex, ce reprezintă peste 90% din volumul de tranzacţionare.

"O marjă de 5% sau 10% stabilită de CRC nu ar folosi la nimic din punctul de vedere al clienţilor, dacă societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) iau în calcul un risc de 20%", se arată în răspunsul Sibex.

Mult mai tranşanţi sunt reprezentanţii Bursei din Sibiu în răspunsul trimis Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, după ce aceasta le-a cerut un punct de vedere oficial privind solicitarea investitorului.

Aceştia consideră că propunerea investitorului de stabilire a marjei la 5% este " aberantă" şi "făcută poate chiar cu intenţii distructive referitoaro la CRC şi BMFMS". Tot în răs-punsul trimis Comisiei, reprezentanţii Sibex se arată îngrijoraţi de "adevăratele intenţii" ale investitorului care se pare că a "ales să îi ameninţe sub diverse forme": "Prin natura activităţii noastre nu avem posibilitatea de a ţine legătura cu toţi clienţii noştri, dar opiniile aces-tora adresate direct nouă sau SSIF-urilor prin care tranzacţionează au fost şi vor fi luate întotdeauna în calcul în procesul continuu de îmbunătăţire a condiţiilor pieţei de derivate de la Sibiu. Dar investitorul în loc să aprecieze răspunsul prompt şi fundamentat primit de la Sibex şi CRC, alege să ne ameninţe sub diverse forme, ceea ce ne dă de gândit asupra adevăratelor sale intenţii".

Teodor Ancuţa: Nu poate să spună nimeni că Sibex a fost afectată de ridicarea marjei

Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, susţine că "nimeni nu poate să spună că Bursa de la Sibiu a fost afectată de ridicarea marjei".

Domnia sa admite că volumul de tranzacţionare a scăzut, dar pune acest lucru pe seama unor factori conjuncturali.

Domnul Ancuţa ne-a spus: "La noi, volumele de tranzacţionare au fost întotdeauna influenţate de o serie de factori, precum fluctuaţia preţurilor la cotaţiile diferitelor active-suport. Sigur că nu avem acum volumele de tranzacţionare de anul trecut, am înregistrat doar 70% din lichiditatea de anul trecut, dar credem că profitul de anul acesta va fi similar cu cel de anul trecut".

Înainte de ridicarea marjei de tranzacţionare de la 12% la 15%, un investitor depunea o marjă de 130 de lei pentru 1.000 de acţiuni SIF "Oltenia" (SIF5), în timp ce acum plăteşte 164 de lei.

Teodor Ancuţa a explicat: "La noi, marja a crescut doar cu 25%, faţă de 166% cât a crescut limita de variaţie la Bursa de Valori Bucureşti (n.r. de la +/-15% la +/-40%). Gândiţi-vă că la bursa derivatelor "OneChicago" marja este de 20% şi acolo sunt listate contracte futures pe 1.200 de acţiuni americane".

Cristian Sima, preşedintele "WBS România" a susţinut reducerea marjei de la Sibiu, acoperind scumpirea acesteia pentru investitorii care alegeau să tranzacţioneze prin casa lui de brokeraj.

Domnia sa ne-a explicat că o marjă mai mică trebuie să fie introdusă împreună cu obligativitatea de a închide poziţii în aceeaşi secundă în care se intră în apel în marjă ceea ce ar face ca participanţii la piaţă să nu deschidă poziţii de toţi banii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb