SIEGFRIED MUREŞAN: "România ar trebui să absoarbă 6-6,5 miliarde euro din fonduri UE în 2018"

GEORGE FORCOŞ
Fonduri Europene / 1 decembrie 2017

Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook)

Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook)

Eurodeputatul PMP Siegfried Mureşan, care este şi negociator-şef al Parlamentului European (PE) pentru bugetul UE în 2018, a declarat, miercuri, că România ar trebui să absoarbă în anul 2018 fonduri europene de circa 6-6,5 miliarde de euro, iar Guvernul de la Bucureşti ar trebui să prevadă în proiectul de buget pentru anul următor sumele pentru cofinanţare aferente acestui obiectiv.

"Avem în sfârşit acreditate autorităţile de management (...) Premizele instituţionale sunt create. Între timp, autorităţile de management sunt acreditate, multe lucrări sunt pornite, licitaţiile sunt pornite, la nivel politic toate deciziile sunt luate, unda verde este dată de la nivel european, deci sunt convins că fondurile vor începe să curgă", a afirmat Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din PE, potrivit Agerpres.

El a subliniat că Guvernul de la Bucureşti trebuie să prevadă în proiectul de buget pentru 2018 sumele pentru cotele de cofinanţare a proiectelor europene care să corespundă unei sume absorbite din fondurile UE de 6-6,5 miliarde de euro.

Totodată, eurodeputatul a arătat că România trebuie să aibă în anii următori rate ridicate de absorbţie pentru a recupera întârzierile din anii trecuţi în privinţa accesării fondurilor disponibile prin exerciţiul financiar 2014-2020 al UE, suma maximă prevăzută pentru ţara noastră la instrumentul Politică de Coeziune fiind de aproape 22 miliarde de euro pentru această perioadă.

"Instituţional, acum, proiectele sunt pornite, vor începe tot mai multe lucrări şi aceasta este suma pe care trebuie să o absorbim în fiecare an. Avem o întârziere deja, aceasta este suma necesară pentru a o absorbi în următorii 1-2 ani, rata va trebui chiar să crească în perioada 2020-2023 pentru a nu pierde fonduri europene (...). Este esenţial să absorbi fondurile cât mai rapid pentru că fiecare an pe care îl ai fără autostradă înseamnă cheltuieli mai mari pentru economie, pentru oameni, înseamnă mai puţini investitori atraşi, deci faptul că ne spune Guvernul 'nu vom pierde banii, vom absorbi în 2022' pentru mine este insuficient. Acum trebuie să începem să absorbim fondurile pentru că amânarea absorbţiei înseamnă amânarea bunăstării pentru oameni", a argumentat Siegfried Mureşan.

De asemenea, el a mai ţinut să puncteze că o altă întrebare, pe lângă timpii de absorbţie a fondurilor UE, este şi ce rămâne în urmă după derularea proiectelor cu fonduri UE, el avertizând că organismele europene de control vor fi mult mai atente în această privinţă.

"Şi aici, UE va fi tot mai atentă în următorii ani, care este valoarea adăugată a fiecărui euro cheltuit. Să nu mai construim pârtii de schi acolo unde nu este zăpadă şi bazine cu apă în pantă...Deci, se va pune problema absorbţiei fondurilor europene, dar şi a bunei absorbţii"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb