SIF BANAT-CRIŞANA: "Analiza ASF nu a relevat suspiciuni privind abuzul de piaţă, în cazul tranzacţiilor cu acţiuni SIFI"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 septembrie 2020

"Analiza ASF nu a relevat suspiciuni privind abuzul de piaţă, în cazul tranzacţiilor cu acţiuni SIFI"

În iunie, SIF Imobiliare deţinea cea mai mare pondere în Activul Net al SIF Banat-Crişana

Analiza derulată la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară nu a relevat suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor cu acţiuni SIF Imo­biliare (SIFI) reclamate de SIF Banat-Crişana (SIF1), care au crescut puternic Activul Net al societăţii, se arată în raportul semestrial al SIF1 publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

SIF Imobiliare este un holding înregistrat în Cipru la care SIF Banat-Crişana deţine direct 99,9997% din acţiuni, iar la finele anului trecut, din cele 13 titluri ce nu se aflau în posesia SIF Banat-Crişana, şase erau deţinute de societăţi controlate de SIF-ul cu sediul principal în Arad.

În data de 19 mai, are loc o tranzacţie cu o acţiune SIF Imobiliare, la preţul de 286 de lei (cu 30% peste cel aferent ultimului transfer, ce data din aprile anul trecut), ceea ce duce la o creştere cu 51% a Valorii Activului Net (VAN) al SIF1 în mai, faţă de valoarea din aprilie.

În aceste condiţii, la jumătatea acestui an, SIF Imobiliare avea cea mai mare pondere în Valoarea Activului Net (VAN) al SIF Banat-Crişana, de 36,54%, peste pachetul de 4,56% din Banca Transilvania (TLV), a cărei podere în VAN era de 14,4% sau a pachetului de 1,95% din BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu o pondere de 4,47% în Activul Net al SIF1.

În raportul publicat ieri, SIF Banat-Crişana menţionează că, în funcţie de înregistrarea sau nu de tranzacţii în ultimele 30 de zile de tranzacţionare, conform reglementărilor aplicabile, evaluarea pachetului de acţiuni deţinut la SIF Imobiliare s-a efectuat prin metode diferite în perioada ianuarie - iunie 2020, respectiv la valoarea contabilă pe acţiune (45,4 lei/acţiune la aprilie 2020), sau la preţul de 286 lei/acţiune (conform tranzacţiei din mai).

SIF-ul aminteşte că, având în vedere variaţiile mari ale valorii activului generate de volatilitatea valorii participaţiei SIF Imobiliare, dată de preţuri de piaţă rezultate din tranzacţii cu un volum şi o frecvenţă insuficiente pentru a furniza informaţii relevante despre preţ în mod constant şi la valori nejustificate de activitatea economică a emitentului, conducerea societăţii a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) solicitând verificarea acestor tranzacţii din perspectiva unor posibile încălcări ale art. 120 din Legea nr. 24/2014 şi ale art. 12 din Regulamentul UE nr. 596/2014 privind abuzul de piaţă. Totodată, societatea menţionează că tranzacţiile cu acţiuni SIFI nu au fost efectuate de către SIF Banat-Crişana sau de persoane afiliate acesteia.

"Prin adresa din data de 19 august 2020, ASF a comunicat că analiza derulată la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul Autorităţii nu a relevat suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor reclamate de Societate", se arată în raportul SIF1.

De asemenea, societatea menţionează că, pentru eliminarea variaţiilor VAN-ului induse prin marcarea la piaţă a unor participaţii fără piaţă activă, va adopta evaluarea în activ a SIF Imobliare pe baza unui raport de evaluare, conform Regulamentului ASF intrat în vigoare la finele săptămânii trecute.

Referitor la obligaţiunile Blue Air, SIF Banat-Crişana menţionează că, în cursul lunii iulie, a fost încasată suma de două milioane de euro, împreună cu dobânzile aferente, reprezentând contravaloarea a 20 de obligatiuni emise de compania aviatică, cu o valoare nominală de 100.000 euro.

"La data publicării situatiilor financiare individuale interimare la 30 iunie 2020, soldul rămas al acestor instrumente este de şase milioane de euro plus dobânzile de încasat conform documentului de emisiune", se mai arată în raport.

Pentru primestru al acestui an, Valoarea Activul Net al SIF Banat-Crişana (SIF1) s-a ridicat la 3,522 miliarde de lei, cu 29,25% peste cea de la finalul anului 2019, şi cu 40,7% mai mare decât cea de la jumătatea anului trecut, creşteri apărute îndeosebi ca urmare a tranzacţiei din mai cu o acţiune SIFI.

La data de 30 iunie, SIF Banat-Crişana a raportat o pierdere de 46,09 milioane lei, faţă de un profit net de 107,45 milioane lei, la jumătatea anului trecut, rezultat apărut atât din cauza obţinerii unor venituri din dividende de 34,57 milioane de lei, cu 65,18% sub cele de la jumătatea anului trecut, cât şi a unei pierderi nete din activele financiare evaluate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere de 80,69 milioane de lei, faţă de un profit de 19,94 milioane lei, în primele şase luni din 2019.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Exact ce am spus. Legal nu e nicio incalcare. Regulamentul permitea situatii de genul asta si trebuia schimbat. S-a schimbat regulamentul si asta e. De ce mai e listat un emitent cu free-float 0? Asta iar e chestie de regulamente. E listat pentru ca are voie. Ca la contestatiile care ne blocheaza toate lucrarile nu aia sunt de vina ei fac contestatii pentru ca pot. Legea le permite si asa ne blocam singuri.

    1. Exact ce am spus. Esti incapabil sa intelegi subiectul, pentru ca nu cunosti legea sau nu o poti pricepe.

      "Manipularea pieței 

      Art. 120. - 

      (1) În sensul prezentului titlu, manipularea pieței reprezintă următoarele tipuri de activități: 

      […] 

      c) diseminarea de informații prin mijloace de comunicare în masă, inclusiv pe internet sau prin orice alte mijloace, care dă sau este probabil să dea semnale false sau înșelătoare referitoare la oferta, cererea sau prețul unui instrument financiar, […] la un nivel anormal sau artificial,[…]"  

      Ia sa te vad cum spui tu frumos ca VAN la SIF Banat Crisan de 3,99 miliarde lei, umflat in mod constient cu 1, 5 miliarde de lei, nu reprezinta un "semnal inselator" si ca nu este incalcarea legii! 

      ...

      Ma deruteaza perseverenta cu care ASF ul nu vrea sa vada un lucru evident .Presupun ca asta se intampla pentru ca o recunoastere a realitati ar echivala cu o autoincriminare .E tipul de problema care trebuie rezolvata de un organism superior ,neutru,si care nu a fost implicat in desfasurarea evenimentelor cercetate .

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb