SIF Moldova a eliminat pragul de deţinere de 5%

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2020

SIF Moldova a eliminat pragul de deţinere de 5%

"SIF-ul investeşte în categoriile de active eligibile legal, cu respectarea limitelor impuse de reglementările ASF", a precizat societatea de investiţii financiare

Acţionarii SIF Moldova au aprobat distribuirea unui dividend de 0,06 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de 4,67% faţă de ultima cotaţie a acţiunii SIF2, de la finele săptămânii trecute

Acţionarii SIF Moldova (SIF2) au aprobat, în adunarea de ieri, modificarea Actului Constititiv al societăţii privind corelarea cu prevederile Legii Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), printre care eliminarea completă a pragului de deţinere, situat în prezent la 5% din capitalul social, şi transformarea societăţii în Fond de investiţii alternative, destinat investitorilor de retail, măsuri ce vor intra în vigoare începând cu 24 iulie 2020, potrivit raportului publicat de SIF pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Liviu Ungureanu, director general al Flaros, acţionar al SIF Moldova, a solicitat, printr-o scrisoare adresată SIF-ului, ce a fost postată şi pe site-ul Ziarului BURSA, clarificări privind modul în care conducerea societăţii va proteja interesele acţionarilor de retail faţă de cele ale instituţionalilor care, câteodată, pot fi diferite.

SIF-ul a menţionat, într-un material postat pe propriul site: "Prin însăşi încadrarea legală a SIF Moldova în categoria FIA, destinate investiorilor de retail, conform prevederilor Legii nr. 243 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi a recentului Regulament ASF nr. 7/16.04.2020, privind autorizarea şi funcţionarea fondurilor de investiţii alternative, sunt pe deplin asigurate toate măsurile de protecţie ale tuturor investitorilor, aşa cum rezultă de altfel chiar din cuprinsul normelor legale enunţate. Protecţia intereselor legitime ale tuturor acţionarilor se face în raport cu scopul social şi în limita prevederilor legale şi ale pactului societar".

În plus, SIF-ul a ţinut să menţioneze că asigură un tratament egal şi nediscriminatoriu pentru toţi acţioanrii şi investitorii, în acord cu prevederile legale specifice (Vezi în ataşament răspunsurile conducerii SIF Moldova).

De asemenea, directorul Flaros a adresat conducătorilor societăţii mai multe întrebări legate de cele douăsprezece vehicule investiţionale de tipul AOPC/OPCVM, existente în portofoliul SIF2, conform materialelor informative întocmite de SIF Moldova pentru adunările acţionarilor de ieri.

Făcând trimitere la Raportul anual al Consiliului de Administraţie şi a Programului de activitate pentru 2020, SIF-ul a menţionat că: "Elementele «cheie» ale «Strategiei şi politicii de investiţii SIF Moldova» se bazează pe o alocare a resurselor care să asigure dezvoltarea sustenabilă a activităţii SIF Moldova şi satisfacerea intereselor acţionarilor, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. SIF Moldova investeşte în categoriile de active eligibile legal, cu respectarea limitelor impuse de reglementările ASF. SIF Moldova a informat continuu şi periodic acţionarii cu privire la modul de implementare a politicii de investiţii aprobate de acţionari".

Legat de explicaţiile cerute de Liviu Ungureanu privind votul SIF Moldova din vara anului trecut a adunării acţionarilor SIF Banat-Crişana, când conform directorului Flaros SIF-ul din Bacău a votat împotriva propunerii ca SIF1 să distribuie dividende din profitul anului 2016, conducerea SIF2 a răspuns: "Votul SIF Moldova la societăţile din portofoliu se exercită în conformitate cu prevederile legale, procedurile interne şi cu obiectivele şi politica de investiţii aprobate de acţionari. Nu putem afirma/nega sau comenta consideraţiile dumneavoastră".

De asemenea, conducerea SIF Moldova a subliniat că acţionează permanent în scopul satisfacerii interesului social general al acţionarilor, evitând orice acţiune care ar putea să îngrădească sau să limiteze voinţa acţionarilor şi rămânând strict în limitele prevederilor pactului societar şi al dispoziţiilor legale.

"În acelaşi timp, din punct de vedere profesional, singurul obiectiv este administrarea profitabilă a activelor SIF Moldova, în beneficiul tuturor acţionarilor săi", se adaugă în raport.

Pe lângă corelarea Actului Constitutiv al societăţii cu Legea FIA, ieri, acţionarii SIF2 au aprobat acordarea unui dividend de 0,06 lei/acţiune (fondul de dividende reprezentând 46% din profitul anului 2019), echivalentul unui randament brut de 4,67% faţă de preţul acţiunii SIF2 din data de 24 aprilie, cu oferirea posibilităţii subscrierii în cadrul unei oferte publice de cumpărare. Plăţile urmează să se facă la 11 iunie, dată anterioară derulării ofertei publice.

Un alt punct ce a primit undă verde de la acţionarii SIF-ului din Bacău are în vedere derularea unui program de răscumpărare a cel mult 20,8 milioane de acţiuni proprii (2,0755% din capitalul social), din care maxim 11 milioane de acţiuni (1,0976% din capital) vor fi anulate pentru reducerea capitalului social şi cel mult 9,8 milioane de acţiuni (0,9779% din capital) vor fi distribuite către angajaţi, administratori şi directorii SIF-ului din Bacău, în cadrul unor programe de tip "stock option plan".

Şi reducerea capitalului societăţii cu 1,27 milioane de lei, prin anularea a 12,7 milioane de acţiuni proprii dobândite de SIF conform unei hotărâri a acţionarilor de anul trecut, a fost aprobată de acţionarii SIF2 în adunarea de ieri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De asemenea, conducerea SIF Moldova a subliniat că acţionează permanent în scopul satisfacerii interesului social general al acţionarilor, evitând orice acţiune care ar putea să îngrădească sau să limiteze voinţa acţionarilor şi rămânând strict în limitele prevederilor pactului societar şi al dispoziţiilor legale.

    "În acelaşi timp, din punct de vedere profesional, singurul obiectiv este administrarea profitabilă a activelor SIF Moldova, în beneficiul tuturor acţionarilor săi", se adaugă în raport. 

    Care beneficiul tuturor actionarilor sif 2 cand tu vii si ceri complectarea ordinii de zi a AGA la Banca Transilvania(TLV) prin amanarea platii dividendelor si a actiunilor gratuite pe care trebuie sa le incasezi de la TLV cu 4 luni adica la sfarsitul anului in curs? 

    In acele 4 luni de amanare a platii societatea sif 2 este vaduvita de niste bani care aduceau plus valoare tuturor actionarilor sif 2 si nu societatii TLV. 

    Reamintim ca 40% din activele sif 2 sunt in actiuni TLV.

    Deci? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb