SIF Transilvania a dat în judecată CNVM

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2009

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, a declarat în dese rânduri că soluţia nu va fi găsită decât în instanţă, urmând să demonstreze că acel articol cu privire la pragul de deţinere la SIF-uri a fost introdus neconstituţional de Guvern în legea pieţei de capital.

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, a declarat în dese rânduri că soluţia nu va fi găsită decât în instanţă, urmând să demonstreze că acel articol cu privire la pragul de deţinere la SIF-uri a fost introdus neconstituţional de Guvern în legea pieţei de capital.

SIF Transilvania (SIF3) a atacat în instanţă, vineri, o decizie a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care instituţia a res­pins majorarea pragului de deţinere de la 1%, cât prevede legislaţia pieţei de capital, la 5% din capitalul social, extindere aprobată de acţionarii SIF, potrivit unui comunicat remis Bursei de valori Bucureşti.

Acţionarii SIF Transilvania aprobaseră la mijlocul lunii martie ridicarea pragului de deţinere de la 1%, până la 5%, şi au trimis hotărârea de modificare a actului constitutiv al societăţii spre avizare la CNVM, deşi arbitrul pieţei de capital atenţionase anterior societatea că măsura este ilegală.

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, a declararat în dese rânduri că soluţia nu va fi găsită decât în instanţă, urmând să demonstreze că acel articol cu privire la pragul de deţinere la SIF-uri a fost introdus neconstituţional de Guvern în legea pieţei de capital.

Pragul de deţinere la SIF-uri a intrat şi în discuţia Curţii Constituţionale, după ce o firmă din acţionariatul SIF Oltenia (SIF5) a contestat în instanţă constituţionalitatea acestui prag, ca urmare a suspendării drepturilor de vot în cadrul unei adunări generale.

"Sunt conştient că această decizie nu va primi avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare", declara Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania în urmă cu cinci luni, după ce acţionarii societăţii aprobaseră majorarea pragului de deţinere la 5%. "În acest caz, suntem decişi să mergem în contencios administrativ şi să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate pentru articolul nr.286, Alineatul 1 din Legea nr.297/2004. Vreau ca acţionarii societăţii să fie cei care decid cum să modifice actul constitutiv al societăţii şi nu alte entităţi ", a mai spus Fercală.

Domnia sa a explicat că pragul de 1% a fost impus de fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Popescu, care deţinea acţiuni şi la SIF Transilvania, care a promovat o ordonanţă de urgenţă într-o vacanţă parlamentară, în urmă cu trei ani, deşi Guvernul nu era abilitat pentru emiterea unui act normativ în ceea ce priveşte piaţa de capital.

"Consiliul de Administraţie al SIF3 a dorit să ridice pragul de deţinere la 5% ca să permită concentrarea capitalului şi să uşureze adoptarea deciziilor în CA, a explicat domnul Fercală, adăugând: "Este hilar să vii într-o Adunare Generală unde 10% din acţionari decid pentru toţi acţionarii SIF3. În plus, suntem în criză. Niciun investitor instituţional nu o să vină să-şi plaseze banii într-un SIF în care deţinerea lui este limitată la 1%. Unii dintre aceşti investitori sunt obligaţi, prin actul constitutiv, să investească o sumă minimă într-un emitent, însă pragul de deţinere îi împiedică".

Majorarea pragului la 5% simultan cu limitarea drepturilor de vot la 1% din capitalul social al SIF3 este o măsură destul de controversată în condiţiile în care mai multe acţiuni deţinute la SIF3 nu ar atrage, după sine, o putere mai mare de control.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb