Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), şi-a redus drastic şi accelerat deţinerea pe parcursul anului trecut şi la începutul acestui an.
La 21 noiembrie 2017, Manchester Securities şi Baresford Energy Corporation, prin care Elliott Associates are acţiuni şi GDR-uri FP, au raportat că au ajuns la un pachet de 12,94% din capitalul Fondului, respectiv 14,89% din totalul drepturilor de vot. Deţinerea coborâse de la 19,89% din drepturile de vot, în luna mai, şi de la 21,06%, la 21 octombrie 2015.
Pe parcursul anului trecut, City of London Investment Management şi-a menţinut pachetul de 5,04% din drepturile de vot, în timp ce fonduri din grupul NN Group N.V. au raportat un pachet de 5,02% din totalul drepturilor de vot la FP.
În decembrie 2017 şi ianuarie 2018, Elliott a continuat vânzările, atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi la Londra, renunţând la încă un pachet de aproximativ 4% din FP, schimburile cumulând peste 70 de milioane de euro.
Vânzările au avut loc în condiţiile în care Fondul a anunţat, în decembrie, o nouă ofertă publică de vânzare. La începutul anului, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică de răscumpărare a Fondului Proprietatea (FP), pentru 1.200.000.000 de acţiuni (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri), la preţul de 0,935 lei/acţiune sau 46,75 lei/GDR. La finalul şedinţei de tranzacţionare respective, acţiunile FP aveau un preţ de 0,892 lei/unitate, intrând pe un trend ascendent, astfel că, vineri, cotaţia ajunsese la 0,916 lei/acţiune.
Elliott a contribuit, până acum, decisiv la menţinerea Franklin Templeton ca administrator al FP, în ciuda faptului că acesta nu şi-a îndeplinit obiectivul de a menţine un discount sub 15% între preţul din piaţă şi valoarea activului net.
La finalul lunii decembrie, discountul era de 30,05%, potrivit raportărilor FP. Cu toate acestea, obiectivul de 15% este menţinut în politica investiţională, pe care acţionarii trebuie să o aprobe la Adunarea Generală din 14 februarie.
Potrivit materialelor pregătite pentru AGA, administratorul FP va avea, în continuare un obiectiv privind valoarea activelor nete (VAN) şi unul privind discountul dintre preţul din piaţă şi VAN: "Discountul dintre preţul de închidere al acţiunilor emise de FP în fiecare Zi de Tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti («Zi de Tranzacţionare») şi cea mai recent publicată VUAN trebuie să fie egal cu sau mai mic de 15% în cel puţin două treimi din Zilele de Tranzacţionare în timpul perioadei de raportare".
În absenţa unor oportunităţi investiţionale care să ofere câştiguri mai mari pentru acţionari, sau dacă discount-ul faţă de VAN per acţiune este mai mare de 15% pentru o perioadă mai mare de 50% din Zilele de Tranzacţionare din cadrul oricărui trimestru financiar, Administratorul Fondului va folosi toate sau o parte semnificativă a sumelor provenite din dividendele anuale, distribuţiile speciale suplimentare în numerar efectuate de societăţile din portofoliu şi veniturile încasate din vânzarea activelor pentru implementarea unor măsuri care au ca ţintă maximizarea distribuţiilor în bani către acţionari şi îndeplinirea Obiectivelor de Performanţă, se mai arată în documentele respective.