SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / NICU BUICĂ, SAI MUNTENIA INVEST: "Lichiditatea redusă de la BVB se transpune în dificultăţi de investire"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2018

"Lichiditatea redusă de la BVB se transpune în dificultăţi de investire"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    (Interviu cu domnul Nicu Buică, Director General SAI Muntenia Invest, administrator al SIF Muntenia)

    "Contextul naţional legislativ reprezintă cea mai mare provocare pentru SIF Muntenia"

    Reporter: Cum a evoluat SIF Muntenia în 2017?

    Nicu Buică:Anul ce tocmai s-a încheiat a fost pentru SIF Muntenia, din punct de vedere al cifrelor, chiar prolific, aş putea spune: activul net al societăţii a înregistrat o creştere de peste 16%, activul total a evoluat substanţial - peste 14%, iar evoluţia bursieră a acţiunii SIF4 a avut o curbă ascendentă, rezultând astfel o scădere importantă a discont-ului între VUAN şi preţurile de tranzacţionare. Ţintele de profit din Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2017 au fost realizate, iar investiţiile în acţiuni cotate din zona blue chips au fost prioritare şi au depăşit valoric, de câteva ori, dezinvestirile/vânzările de pachete de acţiuni.

    În plus, 2017 a adus o consolidare şi cristalizare a echipei de management a SAI Muntenia Invest, echipă care, sunt convins, va recompensa încrederea acţionarilor şi va determina un parcurs pozitiv al Societăţii şi în 2018.

    Reporter: Ce modificări semnificative au intervenit în portofoliul societăţii?

    Nicu Buică:Restructurarea şi eficientizarea portofoliului de deţineri reprezintă una dintre provocările permanente ale oricărui administrator de fond. În general, cele mai importante participaţii ale SIF Muntenia au fost cele în acţiuni (75- 85% din activul total). Deşi această proporţie s-a păstrat, domeniile de interes s-au modificat fundamental. Dacă iniţial, în portofoliul nostru se găseau multe participaţii minoritare, în companii din aproape toate sectoarele, în ultimii ani ne-am concentrat pe achiziţia de pachete în companii cu potenţial mare de creştere, din sectoare cu tradiţie, dar şi cu perspectivă, care să poată genera profit, deci return favorabil pentru SIF Muntenia.

    Nu a fost însă ignorat nici sectorul financiar, zonă în care am avut şi avem deţineri importante, dar nici cel energetic, în care am investit şi în care avem, în continuare, încredere.

    Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră pentru acest an?

    Nicu Buică:Din perspectiva acţionarilor noştri, vrem să rămânem o alternativă viabilă de investiţii, care să asigure plasamente profitabile şi un return competitiv. Sigur, evoluţia contextului economic local şi global, cerinţele legislative naţionale şi europene, dinamica pieţei de capital româneşti, toate reprezintă provocări ale activităţii noastre. Dar noi credem cu tărie că evoluţia SIF-urilor este în plină desfăşurare, iar etapa matură, de dezvoltare durabilă şi sustenabilă abia acum începe, având ca fundament experienţa acumulată şi maturitatea aşteptărilor investitorilor noştri.

    Reporter: Intenţionaţi să derulaţi programe de răscumpărare?

    Nicu Buică:În 2017, am supus aprobării acţionarilor derularea unui program de răscumpărare a acţiunilor, care nu a fost însă validat. Continuăm să credem în această alternativă de consolidare a acţiunii SIF Muntenia şi de reducere a discountului de tranzacţionare. Vom reanaliza acest subiect şi vom încerca să comunicăm mai bine investitorilor avantajele acestui demers. Dacă vor fi recepţionate pozitiv, cu siguranţă vom reveni asupra acestei teme.

    Reporter: Care sunt domeniile de interes pentru investiţii?

    Nicu Buică:Avem în vedere şi pe viitor cele două direcţii strategice pe care le-am urmărit până acum şi care sunt în consens deplin cu dorinţele acţionarilor noştri: continuarea procesului de restructurare a portofoliului şi administrarea eficientă a acestuia, astfel încât să fie asigurată creşterea sustenabilă pe termen lung, şi accentul pe procesul investiţional, cu focus pe plasamentele în România şi în acţiuni cotate.

    Procesul investiţional va fi unul prudent, bazat mai ales pe analiza fundamentală a emitenţilor, subiect al posibilei investiţii. Analizăm cu atenţie şi crearea surselor pentru investiţii prin exit din societăţi care, de regulă, nu distribuie dividende sau care şi-au epuizat potenţialul de creştere.

    Intenţionăm continuarea procesului de diversificare a subportofoliului de acţiuni, capabil să asigure un nivel predictibil al dividendelor distribuite către SIF Muntenia. Dintre sectoarele de activitate cu potenţial de performanţă, putem menţiona sectorul energetic, utilităţi, industria farmaceutică.

    Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă societatea în prezent?

    Nicu Buică:Contextul naţional legislativ, despre care aminteam mai devreme, reprezintă cea mai mare provocare, probabil, respectiv finalizarea implementării DAFIA. După cum ştiţi, din punct de vedere organizatoric şi legislativ, SIF-urile vor fi fonduri de investiţii alternative, a căror funcţionare va fi reglementată de noua lege FIA care va apărea în 2018. Astfel, SIF Muntenia se va transforma într-un FIA înfiinţat pe bază de act constitutiv, administrat de SAI Muntenia Invest în calitate de AFIA (administrator de fonduri de investiţii alternative). Suntem însă optimişti şi sperăm că la finalul procesului febril şi complicat, noul cadru legislativ să soluţioneze o mare parte din dificultăţile cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului.

    Reporter: SIF-urile sunt printre cei mai buni performeri de la BVB în 2017. Cum vă explicaţi?

    Nicu Buică:Noi privim această "performanţă" pe BVB ca pe o corecţie parţială a subevaluării acţiunilor Societăţilor de Investiţii Financiare, care au, evident, potenţial de creştere. Probabil că fără o maturizare şi aşezare a pieţei româneşti de capital nu am fi avut această evoluţie. Dar, având în vedere că acum investitorii instituţionali sunt cei care desfăşoară cea mai mare parte a tranzacţiilor pe BVB, iar procesul de investire pe care aceştia îl desfăşoară este unul profesionist, corect, a fost cumva firesc să se recunoască calitatea SIF-urilor ca emitenţi de valori mobiliare şi actori în piaţa de capital, ţinând seama de calitatea portofoliilor, de potenţialul de profitabilitate şi de evoluţia constant pozitivă din ultimii 20 de ani.

    Reporter: Cum vă impactează gradul de dezvoltare al BVB?

    Nicu Buică:Bursa de Valori Bucureşti este un subiect pe care îl privim din două perspective diametral opuse: pe de o parte, evoluţia pieţei autohtone în 2017 nu a fost satisfăcătoare, din punctul nos­tru de vedere. Free float-ul insuficient pentru companiile listate şi volumele de tranzacţionare (lichiditate) mici de la Bursa de Valori Bucureşti se transpun în dificultăţi de investire/dezinvestire a unor pachete semnificative de acţiuni. În plus, România a rămas în continuare o piaţă de frontieră, în 2017 nu au fost îndeplinite criteriile pentru a primi statutul de piaţă emergentă.

    Deşi creşterea indicilor pieţei bursiere din România în 2017 pare impresionantă la prima vedere, dacă ne comparăm cu evoluţiile pieţelor externe, vedem că bursa româ­nească a sub-performat, pierzând corelaţia cu pieţele externe care au avut evoluţii favorabile sau chiar au ajuns la maxime istorice ale cotaţiilor. Ca un element pozitiv, însă, putem aminti procesul de fuziune între BVB şi SIBEX, un număr de listări, continuarea procesului de aliniere la legislaţia europeană.

    Dar privim cu mult optimism spre potenţialul BVB în 2018, cu noua echipă de management desemnată care va reuşi, cu siguranţă, să bifeze capitole restante, să dinamizeze ritmul de dezvoltare şi, de ce nu, să ne confere statutul de piaţă emergentă.

    Reporter: Cum vă impactează noile reglementări europene - MiFID II?

    Nicu Buică:În mod direct, MiFID II nu are influenţe asupra activităţii noastre. Indirect, prin îmbunătăţirea transparenţei pre- şi post-tranzacţionare, ne vom putea forma o imagine de ansamblu asupra tuturor activităţilor de tranzacţionare pe teritoriul Uniunii Europene şi vom putea face alegeri de investiţii fiind bine informaţi şi ne vom putea alinia mai uşor cerinţelor DAFIA de cea mai bună execuţie.

    Reporter: Cum vedeţi măsurile fiscale adoptate de Guvern? Ce aşteptări aveţi de la autorităţi, cu privire la încurajarea afacerilor?

    Nicu Buică:Aşa-zisa revoluţie fiscală a stârnit foarte multe comentarii, unele pozitive, altele mai puţin favorabile. Aşteptăm ca autorităţile să privească mediul de afaceri în sens constructiv, să contribuie la dezvoltarea şi progresul entităţilor private, să gândească măsuri de susţinere pe termen lung. Cred că o economie puternică îşi are resursele într-o zonă de business stabilă şi sustenabilă.

    Reporter: Ce aşteptări aveţi de la ASF?

    Nicu Buică:Să continue activitatea în acelaşi ritm profesionist în care ne-a obişnuit şi să continue dialogul permanent pe care îl are cu actorii pieţei.

    Reporter: Cum vedeţi viitorul SIF-urilor?

    Nicu Buică:SIF-urile trec prin schimbări majore în această perioadă şi intră, uşor-uşor, într-o eră nouă şi interesantă. Suntem siguri că viitorul ne va aduce tuturor multe provocări pe care trebuie să le transformăm în oportunităţi. În pregătirea adunării generale a acţionarilor SIF Muntenia din aprilie 2018 vom prezenta, ca de obicei, şi vom supune aprobării acţionarilor programul strategic de administrare al portofoliului pentru anul 2018.

    Elementele care vor influenţa acest program includ:

    - obţinerea calităţii de administrator de fonduri de investiţii alternative de către SAI Muntenia Invest SA în decembrie 2017, care a dus la modificări în procedurile de lucru şi la implementarea unui sis­tem mai performant de gestiune a ris­curilor

    şi

    - implementarea cerinţelor IFRS 9 de clasificare a instrumentelor financiare, care va înlocui complet standardul IAS 39 existent.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    24 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9748
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb