SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / PRINTRE CEI MAI BUNI PERFORMERI DE LA BVB ÎN 2017 SIF-urile încep să mizeze şi pe răscumpărări pentru creşterea randamentelor
ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2018
Anul 2017 a fost unul foarte bun pentru indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, marcând un avans de peste 30%, peste performanţa modestă a indicelui BET.
În cadrul indicelui, cel mai mult au crescut acţiunile SIF Moldova, cu 80,77%, acestea dând şi cel mai bun randament cu tot cu dividende, de 86,41%. Pentru această performanţă, SIF2 a cheltuit cu dividendele 44,9 milioane de lei, 25 de milioane de lei, într-o ofertă de răscumpărare, şi 2,12 milioane de lei, pentru răscumpărări în piaţă, totalizând 72,1 milioane de lei.
Performerul anului 2016, SIF1 Banat Crişana, a reuşit, anul trecut, să urce cu 49,89%, în condiţiile în care nu a acordat dividende. Costul randamentului pentru emitent, neluând în calcul costul administrării, a fost de numai 1,34 milioane de lei, în condiţiile în care oferta de răscumpărare a fost subscrisă numai în procent de 2,6%, investitorii preferând să vândă în piaţă. În aceste condiţii, SIF1 s-a clasat pe prima poziţie la creşterea activului net, cu 35%.
Celelalte trei SIF-uri au mizat, anul trecut, numai pe clasicele distribuţii de dividende, generând randamente totale acţionarilor între 5,20%, la SIF Transilvania, şi 55,49% la SIF Muntenia. Fondul Proprietatea şi-a continuat tradiţia distribuirii de numerar (0,1 lei/acţiune, în total) şi a generat un randament de 21,3%, cu tot cu evoluţia acţiunii, costurile cu răscumpărările şi distribuirile de numerar ridicându-se la 1,81 miliarde lei.
Atât FP, cât şi SIF-urile au în plan programe de răscumpărare pentru 2018.
La capitolul creştere de active, SIF1 a fost urmată, în top, de SIF Oltenia (cu plus 18,43%), SIF Muntenia (16,7%), SIF Moldova (13,02%) şi SIF Transilvania (5,71%).
Brokerii sunt de părere că aprecierea SIF-urilor, anul trecut, în linie cu pieţele străine, dar spre deosebire de restul pieţei locale, a venit pe seama discounturilor dintre preţuri şi activele nete, dar şi a aşteptărilor legate de legea fondurilor de investiţii alternative, care este posibil să elimine pragurile maxime de deţinere la SIF-uri, în prezent de 5%.
La finalul anului trecut, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între 21,5%, la SIF Moldova, şi 44,8%, la SIF Transilvania.
Administratorul FP nu a reuşit nici anul trecut să îşi atingă obiectivul impus de acţionari de a menţine discount-ul sub 15%. La 29 decembrie, preţul titlurilor FP avea o reducere de 30,18% faţă de valoarea activelor nete.
Toate SIF-urile au peste jumătate din portofolii în acţiuni cotate. Astfel, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la finalul anului 2017 se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 84,7%, SIF Banat-Crişana cu 73,6%, SIF Moldova cu 70%, SIF Oltenia 65,1% şi SIF Muntenia cu 60,3%, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. În acelaşi timp, cea mai mare deţinere de acţiuni necotate se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 615 milioane de lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 77,5 milioane lei. De altfel, portofoliul SIF5 conţine încă pachetul de 6% din BCR, subiect de dispută între acţionari şi punct de atracţie în portofoliul acestui SIF.
După o serie de vânzări din cele mai lichide participaţii, FP a rămas cu un portofoliu preponderent din titluri nelistate, care ocupă 63,4% din active, Hidroelectrica singură reprezentând 33% din VAN. Acţiunile cotate la bursă mai reprezintă numai 22,5% din portofoliul FP.
Anul acesta va fi primul complet în care noile conduceri ale SIF-urilor instalate, în urma adunărilor generale din aprilie 2017, avizate abia la jumătatea anului trecut de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, îşi vor arăta performanţele. De altfel, şi la FP se va produce o schimbare majoră în conducere - de la 1 aprilie, Johan Meyer va deveni singurul Manager de Portofoliu Principal al FP, în condiţiile în care Greg Konieczny, Director al departamentului Speciality Strategies din cadrul Templeton Emerging Markets Group (TEMG), va renunţa la responsabilităţile legate de managementul Fondului.
Dincolo de strategiile de management interne fiecărei societăţi, 2018 a venit cu o nouă conducere executivă la Bursa de Valori Bucureşti - noul CEO Adrian Tănase a fost avizat de ASF - care are pe agendă creşterea lichidităţii Bursei de Valori Bucureşti, element ce impactează performanţele emitenţilor din cadrul indicelui BET-FI. Agenţia FTSE Russell ne-a pus în monitorizare, în 2016, pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, anul trecut ne-a menţinut pe listă, iar în septembrie urmează să ne facă o nouă evaluare.
SIF-urile se numără printre cei mai mari acţionari ai BVB şi nu este exclus să se implice mai mult şi la operatorul de piaţă, de anul acesta, în special după fuziunea cu Sibex.
link: Oportunitaţi de investiţii şi Idei de tranzacţionare pentru 2018
link: "Nu susţin niciun demers privind impozitarea returnărilor de capital"
link: BVB a eşuat în obţinerea statutului de piaţă emergentă, şi de la MCSI, şi de la FTSE Russell
link: Atenţionare de la Comisia Europeană, pentru că România nu a implementat MiFID II
link: "Acţionarii BVB ar trebui să evalueze CA-ul, care şi-a arătat limitele"
link: "Plănuim să menţinem o politică de dividend predictibilă"
link: Creşterea BET-FI, de peste patru ori mai mare faţă de cea a BET
link: "Peste 8 miliarde de euro vor intra în economia României, în următorii trei ani, prin FSDI"
link: Fondul suveran de dezvoltare şi investiţii sau duşmanul binelui e mai binele
link: Elliott Associates şi-a redus accelerat deţinerea la Fondul Proprietatea, de la 21% la 10%
link: Steven van Groningen, susţinut de NN pentru un nou mandat în Comitetul Reprezentanţilor FP
link: "Lichiditatea redusă de la BVB se transpune în dificultăţi de investire"