SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA/BURSA Gabriel Dumitraşcu: "Autorităţile statului român au făcut mai mult «figuraţie», în faţa versaţilor de la FP"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2017

Gabriel Dumitraşcu: "Autorităţile statului român au făcut mai mult «figuraţie», în faţa versaţilor de la FP"

Fondul Proprietatea a avut un rol modernizator asupra economiei româneşti, dar viziunea sa economică a fost limitată, cu un orizont de timp scurt, consideră Gabriel Dumitraşcu, artizanul listărilor din energie şi fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Domnia sa ne-a declarat: "În percepţia comună a majorităţii publicului românesc, fondul de investiţii a devenit sinonim cu Fondul Proprietatea. Trebuie să-i recunoaştem Fondului Proprietatea influenţa modernizatoare asupra economiei, pe care o exercită de 10 ani. Multe din procesele de restructurare economică au fost generate şi la presiunea FP. Eficientizarea economică, guvernanţa corporativă, transparentizarea costurilor şi a contractelor, profesionalizarea corpului administrativ din societăţile de stat sunt o consecinţă a presiunii constante exercitate de FP. Dar, în egală măsură, constat şi faptul că FP a avut o viziune economică limitată, cu un orizont de timp scurt. În fapt, FP a transpus în practică obiectivul acţionarilor de a lichidiza deţinerile cu maxim de profit, folosind o reţeta simplă: ajustăm, eficientizăm şi vindem. Din păcate, acest gen de politică nu a ajutat şi dezvoltarea societăţilor. Acesta este unul din motivele pentru care s-au blocat o serie de proiecte de investiţii".

În opinia domnului Dumitraşcu, autorităţile statul român, în lipsa unui corp de experţi în administrarea participaţiilor, cel puţin la fel de versaţi în promovarea intereselor ca cei din FP, au făcut mai mult «figuraţie» în adunările generale ale acţionarilor. Domnia sa spune: Am pledat de mai mulţi ani pentru înfiinţarea unei contraponderi specializate a statului şi vreau să cred că anunţatul fond suveran de dezvoltare şi investiţii poate fi acel instrument prin care România să-şi proiecteze şi să-şi implementeze cu profesionalism şi profitabilitate interesele strategice de dezvoltare.

Gabriel Dumitraşcu anticipează că, în noile condiţii, FP urmează să pună presiune pe listarea accelerată a companiilor unde au deţineri şi vânzarea participaţiilor, pentru a răspunde cererii de randament şi lichidităţi ale acţionarilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule Dumitrascu, a fost caldut cu FP cat ati fost Administrator Special la Hidroelectrica. atunci de ce n-ati spus tare adevarul despre FP ? sarcina de la partid ?

    Sau e supararea ca v-au taiat de la renta viagera care e CS ? Ati fost si sunteti toti cumparati de Mobius. Rusine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb