Silicon Valley Bank, preluată de First Citizens

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 martie 2023

Sursa foto: facebook / First Citizens

Sursa foto: facebook / First Citizens

First Citizens BancShares Inc. achiziţionează de la Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) toate depozitele şi împrumuturile Silicon Valley Bank (SVB), a anunţat ieri autoritatea de reglementare, transmite Reuters.

Achiziţia de către subsidiara First-Citizens Bank & Trust Co. include preluarea unor active de aproximativ 72 de miliarde de dolari ale Silicon Valley, cu un discount de 16,5 miliarde de dolari, a informat FDIC într-un comunicat.

"Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA estimează costul prăbuşirii Silicon Valley Bank pentru Fondul de garantare al depozitelor (DIF) la aproximativ 20 miliarde de dolari. Costul exact va fi determinat când FDIC finalizează administrarea, în urma reorganizării", se arată în comunicat.

Cele 17 foste filiale ale SVB s-au deschis ieri ca filiale First-Citizens.

Aproximativ 90 de miliarde de dolari în titluri de valoare şi alte active de la SVB vor rămâne în administrare judiciară, a precizat FDIC.

First Citizens are active de aproximativ 109 miliarde de dolari şi depozite totale de 89,4 miliarde de dolari, notează Agerpres.

Preşedintele Saudi National Bank a demisionat

Ammar Al Khudairy, preşedintele Saudi National Bank, cel mai mare acţionar al Credit Suisse Group AG, ale cărui recente comentarii au provocat declinul semnificativ al acţiunilor grupului bancar elveţian, a demisionat, transmit Reuters şi Bloomberg. El va fi înlocuit de directorul general al Saudi National Bank, Saeed Mohammed Al Ghamdi, conform unui comunicat publicat ieri de Saudi National Bank. Instituţia a devenit anul trecut cel mai mare acţionar al Credit Suisse, după ce a preluat o participaţie de 9,9% din banca elveţiană pentru 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participaţii s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.

Luna aceasta, Ammar Al Khudairy a exclus posibilitatea unor noi investiţii în Credit Suisse, susţinând că o participaţie mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare. Apoi, acţiunile grupului bancar elveţian au scăzut la un nivel record iar turbulenţele s-au extins pe plan global.

Rivala UBS Group AG a acceptat să cumpere pentru trei miliarde de franci (3,3 miliarde de dolari) Credit Suisse, într-o tranzacţie sprijinită de Banca Naţională a Elveţiei şi Guvernul de la Berna.

FINMA: Posibile măsuri disciplinare împotriva Credit Suisse

Autoritatea de reglementare financiară elveţiană FINMA ia în considerare dacă să ia măsuri disciplinare împotriva managerilor Credit Suisse, după ce a doua mare bancă din Elveţia a trebuit să fie salvată săptămâna trecută de UBS, transmite Reuters.

Preşedintele FINMA, Marlene Amstad, a declarat pentru ziarul elveţian NZZ am Sonntag că "încă este deschisă" posibilitatea să fie iniţiate noi proceduri, dar principalul accent al autorităţii de reglementare este pe "faza de tranziţie a integrării" şi "menţinerea stabilităţii financiare", notează news.ro.

Credit Suisse a refuzat să comenteze pe marginea celor spuse de preşedintele FINMA.

Întrebată dacă FINMA încearcă să tragă la răspundere actualii manageri ai Credit Suisse pentru prăbuşirea celei de-a doua bănci ca mărime din Elveţia, Amstad a spus că "explorează opţiunile", adăugând: "Credit Suisse a avut o problemă de cultură, care s-a tradus într-o lipsă de responsabilităţi. Au fost făcute numeroase greşeli de-a lungul mai multor ani".

FINMA a desfăşurat şase "proceduri publice de executare" împotriva Credit Suisse în ultimii ani, a spus Amstad, precizând: "Am intervenit şi am folosit cele mai puternice instrumente ale noastre".

BCE: Sectorul bancar din umbră ar putea declanşa următoarea criză financiară

Sectorul bancar din umbră este "punctul slab al sistemului financiar" şi ar putea declanşa următoarea criză financiară, a avertizat Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu acordat publicaţiei irlandeze Sunday Business Post, transmit Bloomberg şi publicaţia The Irish Times.

În contextul salvării recente a grupului elveţian Credit Suisse, Luis de Guindos şi-a exprimat încrederea că sectorul bancar european este "solid şi rezilient", dar sectorul non-bancar "ar putea fi o sursă de probleme pentru întregul sistem financiar", notează Agerpres.

Sectorul non-bancar implică firmele care sunt angajate în activităţi asemănătoare cu cele bancare, dar nu sunt nici înregistrate şi nici reglementate ca bănci. Din această categorie fac parte fondurile, firmele de asigurări, investitorii în capital de risc şi schimburile valutare.

De Guindos a avertizat că firmele din acest sector şi-au asumat "multe riscuri" în perioada în care ratele dobânzilor erau la un nivel scăzut, iar acum ar putea fi expuse, în urma majorării dobânzilor, ceea ce ar putea afecta sistemul financiar extins.

Principalul motiv de îngrijorare al BCE în privinţa stabilităţii financiare, după problemele de la Credit Suisse, îl reprezintă sectorul non-bancar, a cărui pondere a crescut în sistemul financiar european, a explicat Luis de Guindos, adăugând: "Nu suntem supervizorii sectorului non-bancar. Dar aceste companii sunt interconectate cu băncile pe care le supervizăm în mod tradiţional, şi de aceea ne uităm şi spre acest sector".

Acum, situaţia este destul de diferită faţă de criza financiară globală din 2008, deoarece băncile au un nivel mai ridicat al capitalului şi al lichidităţilor, multe peste cerinţele minime, susţine Luis de Guindos.

"Este clar că riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut", a spus Kristalina Georgieva, menţionând: "Decidenţii politici au luat măsuri decisive ca răspuns la riscurile care planează asupra stabilităţii financiare. Aceste măsuri au reuşit, într-o anumită măsură, să atenueze tensiunile de pe piaţă, însă incertitudinea este ridicată şi de acea este nevoie să rămânem vigilenţi".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Achizitaia unei banci,fara evaluare financiara finala,

    mi se pare un nonsens economic,

    dar eu nu am o gandire progresista americana  

    "Credit Suisse a avut o problemă de cultură, care s-a tradus într-o lipsă de responsabilităţi. Au fost făcute numeroase greşeli de-a lungul mai multor ani".

    Deci a fost o problemă de cultură (chiar și organizațională). Bă, ești copil!? 

    1. Ba ,esti un domn ?!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb