Federaţia Sindicatelor Silva anunţă că silvicultorii vor protesta miercuri, 26 februarie, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în paralel cu o grevă de avertisment organizată de sindicate în întreaga ţară, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Redăm mai jos informaţiile transmise de Federaţia Sindicatelor Silva, care detaliază revendicările şi acţiunile de protest ale silvicultorilor:
"Fără niciun fel de consultare publică, în dispreţul total al legii, Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută diminuarea cu 25% a salariilor tuturor silvicultorilor din România. Peste 20.000 de silvicultori vor duce acasă cu 25% mai puţini bani. Guvernul a elaborat Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2025 fără nicio explicaţie. În această situaţie se află tot personalul silvic care îşi desfăşoară activitatea la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Garda Forestieră Naţională, la ocoalele silvice de regim, la Romsilva şi la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură.
Paradoxal şi umilitor pentru silvicultori, în aceeaşi şedinţă de guvern au fost aprobate o serie de măsuri favorabile altor categorii de salariaţi din România. Astfel, poliţiştilor şi militarilor li se vor plăti zilele libere muncite. În companiile de stat, salariaţii îşi vor păstra creşterile salariale faţă de anul 2024, iar companiile cu pierderi chiar pot acorda prime. Numai silvicultorii sunt "pedepsiţi" fără a avea nicio vină!
Procentul de creştere cu 25% a salariului de bază era urmarea adoptării noului Cod silvic şi nu reprezintă o majorare propriu-zisă a salariilor, ci înlocuieşte sporul de risc de 25%, pe care, în luna decembrie a anului trecut, Parlamentul l-a eliminat din textul noului Cod silvic. Aparent inexplicabil, Guvernul a decis prin OUG (unde este oare urgenţa?) că veniturile silvicultorilor trebuie tăiate cu 25%. O măsură dură şi nedreaptă, dar care vine în urma unei intense campanii de denigrare a personalului silvic şi a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, iniţiată în urmă cu o lună de ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
În semn de protest faţă de diminuarea salariilor cu 25% prin OUG nr. 4/2025, în semn de protest faţă de eliminarea unor drepturi ale silvicultorilor din OUG 59/2000 - Statutul personalului silvic, la iniţiativa ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi, totodată, în semn de revoltă faţă de campania de presă iniţiată de ministrul mediului, apelor şi pădurilor cu scopul discreditării Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi compromiterii publice a angajaţilor acesteia, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva susţine miercuri, 26 februarie 2025, între orele 10.00 - 13.00, un amplu miting la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Principalele revendicări ale Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva:
1. Abrogarea art. V din Ordonanţa Guvernului nr. 4/2025, prin care se reduc în acest an cu 25% salariile a peste 20.000 de silvicultori din România.
2. Menţinerea drepturilor aprobate de Parlamentul României prin Legea 234/2019, de modificare şi completare a Statutului personalului silvic şi retragerea de către ministrul mediului, apelor şi pădurilor a Proiectului de modificare a OUG 59/2000.
3. Stoparea de către ministrul mediului, apelor şi pădurilor a acţiunilor de discreditare şi compromitere a personalului silvic aflat în slujba pădurilor şi a interesului naţional. Această campanie a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile.
4. Depolitizarea şi profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România.
5. Consultarea de către Ministerul Mediului a sindicatelor, în calitate de parteneri sociali, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva, asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic, precum şi la adoptarea oricărei decizii care poate afecta drepturile salariaţilor şi stabilitatea locurilor de muncă din cadrul structurilor de administrare a pădurilor statului.
6. Exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative şi înlocuirea acestei forme de management care are ca principal obiectiv maximizarea profitului, obiectiv impropriu gestionării durabile a pădurilor, cu managementul forestier durabil, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor UE (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa).
7. Solicităm intervenţia ministrului mediului, apelor şi pădurilor la Guvernul României pentru plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic, aferente cheltuielilor susţinute de Romsilva pentru creşterea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private (sume restante ce depăşesc în prezent 150 milioane lei).
8. Solicităm intervenţia ministrului mediului, apelor şi pădurilor pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic. Valorificarea lemnului trebuie făcută pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condiţiile reale de piaţă.
9. Solicităm intervenţia ministrului mediului, apelor şi pădurilor pentru modificarea urgentă a legislaţiei în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice şi simplificarea actualelor proceduri birocratice aberante, costisitoare şi mari consumatoare de timp.
Atragem atenţia pe această cale Parchetului General, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi instituţiilor din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională asupra faptului că, nu demult, campanii similare de denigrare a personalului silvic, pornite în mod iresponsabil tot din sfera politică, au condus la atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor 6 pădurari omorâţi, apărând pădurea de infractori, precum şi a celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului, suferind vătămări corporale grave.
Pădurile statului reprezintă un patrimoniu cu o valoare ecologică, socială şi economică inestimabilă pentru această ţară şi sunt în prezent printre puţinele resurse naturale pe care România le mai administrează cu forţe proprii, în ciuda piedicilor puse de diverse grupuri de interese în ultimii ani."
Opinia Cititorului