Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a refuzat să recunoască victoria contracandidatului său în alegerile generale - Romano Prodi, solicitînd totodată renumărarea voturilor, a demisionat ieri, la aproape o lună de la momentul scrutinului. Berlusconi, 69 de ani, şi-a prezentat demisia în faţa preşedintelui italian, Carlo Azeglio Ciampi. Silvio Berlusconi a avut cel mai lung mandat din istoria postbelică a Italiei.
"Berlusconi a declanşat o luptă şi va continua să fie o problemă pentru noul guvern", declară James Walston, profesor de politică la Universitatea Americană din Roma. Acesta avertizează că Berlusconi va crea o opoziţie dură.
După înaintarea oficială a demisiei, Berlusconi se prezintă în faţa actualului premier, Romano Prodi, căruia îi cere să formeze noul Executiv. Prodi a declarat că este pregătit să răspundă acestei solicitări. Una din sarcinile cele mai dificile ale lui Prodi va fi înlocuirea lui Ciampi, 85 de ani, al cărui mandat de şapte ani expiră la data de 18 mai. Se pare că printre cei preferaţi pentru funcţia supremă în stat se numără foştii premieri Massimo D"Alema şi Giuliano Amato.
Economia Italiei, a patra din Europa, a stagnat în doi din cei cinci ani de mandat al lui Berlus-coni. Datoriile ţării se situează pe locul al treilea la nivel mondial, după cele ale Japoniei şi SUA. În campania electorală, Berlusconi a promis să elimine taxele pe imobile, pentru primele case achiziţionate, şi să majoreze pensia minimă la 800 de euro (982 de dolari) pe lună. Prodi a anunţat că va reduce cu 10 miliarde de euro costurile cu forţa de muncă, în primul an de mandat.