Sindicaliştii contestă vehement modificarea legii sindicatelor

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 7 decembrie 2005

Marius Petcu, preşedinte CNSLR-Frăţia: "Dacă vor dispută, le arătăm noi dispută!"

Proiectul de lege depus de către deputaţii liberali Dan Buzatu şi Ovidiu Silaghi de modificare a legii sindicatelor 54/2003 este considerat de către liderii sindicali drept o ameninţare la adresa formaţiunilor sindicale din ţara noastră. Deşi deputaţii liberali doresc să fie extinsă incompatibilitatea acţiunii sindicale cu apartenenţa politică în toate domeniile de conducere ale administraţiei publice, liderii sindicali nu sînt de acord cu această prevedere.

Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia, ne-a declarat că "libera asociere este garantată de constituţie şi este un drept cîştigat al cetăţenilor", adăugînd că "apartenenţa politică este o opţiune suplimentară în acest caz". Domnia sa crede că aparatul administrativ ar trebui să dea dreptul salariaţilor lui să "îşi apere interesele în faţa celui mai prost patron care este statul". Marius Petcu nu este de acord cu prevederea proiectului legislativ care interzice sindicaliştilor să folosească sindicatul în interese personale. "Ce s-ar întîmpla dacă am sta şi noi să urmărim cum deputaţii folosesc maşinile şi banii statului în interes personal?" ne-a spus sursa citată. Domnia sa crede că acest proiect de lege este o imixtiune a politicului în problemele interne ale sindicatelor, atîta vreme cît la elaborarea proiectului nu a fost solicitată părerea sindicatelor. Motivaţia acestei acţiuni este în opinia lui Marius Petcu "o urmare a ultimelor acţiuni sindicale şi o formă mascată de a deturna atenţia de la problemele grave ale economiei".

Pe de altă parte, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical ne-a spus că "iniţiativa este a doi deputaţi care nu cunosc legile şi încalcă Constituţia şi prevederile internaţionale". Domnia sa consideră proiectul de lege "o inepţie care trebuie dezmembrată articol cu articol şi înlăturat tot ce este anticonstituţional".

Noua lege nu mai obligă, aşa cum făcea legea veche, instituţiile şi societăţile comerciale să invite sindicatele la negocieri, ci lasă la latitudinea conducerii această invitaţie. Iniţiatorii legii cred că "patronatele consideră obligativitatea ca o imixtiune a sindicatelor în conducere".

Modificarea legii 54/2003 interzice liderilor sindicali să aibă afaceri proprii, firme sau acţiuni la firme.

Ion Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, ne-a spus că "trebuie să existe o conservare a dialogului, iar obligativitatea acestuia trebuie păstrată". Domnia sa crede că "doar obligativitatea înţelegerii nu intră în competenţa patronatului", însă "lipsa de comunicare nu poate fi benefică pentru nici una din părţi". Ion Cezar Corâci este de părere că "sindicatele trebuie să fie independente politic", susţinînd din acest punct de vedere propunerea legislativă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb