Sindicaliştii din educaţie au plecat de la negocierile cu Guvernul

Ziarul BURSA #Politică / 24 noiembrie 2005

Sindicaliştii din educaţie au plecat ieri de la negocierile cu Guvernul la mai puţin de o jumătate de oră de la începerea acestora, nemulţumiţi de faptul că vicepremierul Gheorghe Pogea a invitat presa să asiste la discuţii. Reprezentanţii sindicatelor au fost deranjaţi şi de faptul că vicepremierul a prezentat o grilă de salarizare pentru profesori unde figurau şi retribuţii substanţiale.

În replică, sindicaliştii au afirmat că de salariile prezentate de Pogea beneficiază doar o parte din profesori în timp ce majoritatea are retribuţii modeste. Este pentru a doua oară cînd presa este invitată la discuţiile cu sindicatele din educaţie. În urmă cu două săptămîni, cînd reprezentanţii presei au fost invitaţi la discuţii, sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi. Ei au acuzat Guvernul că doreşte, în acest fel, "să le pună pumnul în gură".

"Acesta nu este un acord. Este o declaraţie politică şi se doreşte să ni se pună pumnul în gură. Numai cu minerii se negocia cu presa de faţă", spuneau, la vremea respectivă, liderii de sindicat.

MEdC a angajat o casă de avocatură pentru 2.300 euro

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEdC) afirmă că a apelat la serviciile unei case de avocatură, pentru a fi reprezentat în procesul cu sindicaliştii din învăţămînt, valoarea contractului fiind de 2.300 euro.

Într-un comunicat de presă se arată că principalul motiv pentru care a fost încheiat acest contract este necesitatea de a asigura o consiliere neutră şi echidistantă.

De asemenea, un alt motiv a fost faptul că unii angajaţi ai serviciului Juridic din cadrul ministerului sînt aderenţi la una dintre federaţiile sindicale aflate în grevă, ceea ce i-ar fi pus într-un conflict de interese, afirmă sursa citată. Potrivit Rompres, MEdC a angajat firma de avocatură "Tucă şi Asociaţii", aceeaşi firmă care a reprezentat statul român în procesul cu Noble Ventures, judecat la Washington, de Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lîngă Banca Mondială.

De asemenea, reprezentanţii sindicaliştilor au declarat că încheierea contractului cu această casă de avocatură nu se justifică, mai ales că ministerul are buget de austeritate.

Pe 7 noiembrie, sindicaliştii din învăţămînt au declanşat greva generală fiind nemulţumiţi de fondurile bugetare alocate educaţiei.

Ulterior, MEdC a solicitat instanţei Tribunalului Bucureşti încetarea grevei, contestînd legalitatea acţiunii sindicaliştilor, însă judecătorii au decis, pe 18 noiembrie, suspendarea procesului pînă cînd Curtea Constituţională va decide în privinţa constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii unor articole din Legea privind conflictele de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb