Sindicaliştii din învăţământ, nemulţumiţi de discuţiile cu ministrul Muncii; noi negocieri, luni

Politică / 29 mai 2016

Sindicaliştii din învăţământ, nemulţumiţi de discuţiile cu ministrul Muncii; noi negocieri, luni

Actualizare 11:27

Sindicaliştii din învăţământ au ieşit nemulţumiţi de la discuţiile avute sâmbătă, timp de patru ore, cu ministrul Muncii, deşi a fost avansată o nouă propunere, respectiv o creştere, în medie, cu 5%, de la 1 ianuarie 2017, însă luni dimineaţă va mai avea loc încă o rundă de negocieri.

Cu toate acestea sindicaliştii nu renunţă la protestul anunţat pentru data de 1 iunie, informează Agerpres.

"S-a propus o creştere medie de 5% în învăţământ aplicată de la 1 ianuarie 2017, dar nu am ajuns la pace pentru că dorinţa noastră este de a avea o creştere medie de 10% de la 1 ianuarie 2017. Există deschidere şi voinţă, dar cu putinţă financiară mică, pentru că anvelopa financiară oferită de Ministerul Finanţelor este redusă. Domnul ministru al Muncii spune că s-a suplimentat cu vreo 200 de milioane de lei pentru a se putea face loc şi Educaţiei cu aceste creşteri de la 1 ianuarie 2017, dar noi avem o altă ţintă, pentru că ştim necesităţile şi frământările sistemului şi ce înseamnă să dai 5% la salarii foarte foarte mici", a declarat, sâmbătă, liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr.

Acesta a afirmat că şi-ar fi dorit ca Executivul să vină şi cu anumite corecţii salariale "mai consistente" mai ales pentru cei aflaţi la început de carieră, însă vor rămâne deschişi dialogului, mai ales că luni dimineaţa va mai avea loc încă o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Muncii.

"Suntem deschişi dialogului şi vom veni luni la prima oră ca să găsim o variantă mult mai bună pentru Educaţie. S-au făcut paşi mici, dar insuficienţi ca să spunem că lucrurile sunt rezolvate. De asemenea, nici nu se pune problema renunţării la protestul din 1 iunie, acesta merge mai departe fără nicio o ezitare (...) Noi avem o variantă care să fie cât de cât mai apropiată de aşteptările noastre şi sperăm ca şi Ministerului Muncii să primească mai mulţi bani, ca să se ajungă la un echilibru. (...) Ne-am arătat deschişi unei noi întâlniri luni dimineaţa pentru a vedea ce se întâmplă în urma consultărilor cu toţi colegii noştri pe tema acestei noi propuneri. Le vom trimite în această seară şi îi lăsăm să îşi exprime punctul de vedere", a spus Hadăr.

El a precizat că noua propunere prevede introducerea sporului de doctorat tuturor acelora care nu l-au avut după 2010, ceea ce este "evident un progres pentru că vom termina cu acele procese în instanţe pentru recuperarea acestui spor".

La finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat, la rândul său, că este nemulţumit de propunerea avansată, însă apreciază faptul că "Guvernul îşi dă tot interesul pentru identificarea unor soluţii care să conducă la detensionarea situaţiei din sistem de învăţământ preuniversitar şi universitar.

"Nemulţumirea este mai mult decât evidentă, dar s-a avansat o nouă propunere şi urmează ca noi să o discutăm cu reprezentanţii organizaţiilor noastre sindicale, pentru că ea trebuie transmisă în teritoriu. Vom veni eventual cu o altă contrapropunere în funcţie de informaţiile pe care le vom primi de la colegii noştri şi sperăm ca, în final, decizia pe care o va lua Executivul, în şedinţa de Guvern care urmează să aibă loc, să fie una care să situeze învăţământul ca prioritate naţională, aşa cum vedem de atâtea ori în declaraţiile publice ale celor care au puterea de decizie, dar să se vadă şi prin fapte că învăţământul este o prioritate naţională", a spus Nistor.

(S.A.)

----------

Anton Hadăr (Alma Mater): "Cerinţele noastre se referă la corecţii pe grila de salarizare, nu la creşteri salariale în sistemul de Educaţie"

Sindicatele din Educaţie au cerut şi cer să se facă unele corecţii, nu ajustări salariale, iar în acest sens consideră că nu este corect ca numai în anumite sectoare să se rezolve problemele, a declarat, sâmbătă, liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr, informează Agerpres.

"În mod sigur, Ministerul Muncii poate veni cu o propunere, lucru pe care l-am discutat, acum două zile, cu domnul ministru al Muncii (Dragoş Pâslaru, n.r.). Ne-a spus că varianta pe care noi, Alma Mater, am propus-o pentru efectuarea unor corecturi în grila de salarizare de la personalul didactic din învăţământul superior este greu de dus la realizare pentru că nu sunt bani şi ne va propune o altă grilă. Practic, ni s-a retezat din start elanul şi încrederea că am putea să beneficiem şi noi, cei din Educaţie, de unele corecturi. Pentru că nu e vorba despre creşteri salariale, de lucruri ieşite din comun, nu vorbim despre Legea salarizării unitare (...) Eu îl tot aud atât pe dânsul (ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, n.r.), cât şi pe prim-ministru, că nu sunt bani. Paradoxal, însă, sistemul de învăţământ a fost şi este cel mai corect dintre toate, cu cele mai corecte şi minuţioase calcule din punct de vedere al angajării salariaţilor. Repet, acum nu s-a pus problema unei ajustări salariale sau o optimizare, precum în Sănătate. Noi am cerut unele corecţii, pentru nu e corect atunci când într-un sistem bugetar se pune problema rezolvării de probleme numai în anumite sectoare", a afirmat Hadăr.

Potrivit liderului sindical, marşul de protest anunţat pentru data de 1 iunie ar putea fi anulat numai dacă Ministerul Muncii vine cu o propunere de ultim moment care să mulţumească sindicatele.

"Sper ca domnul ministru să vină cu o propunere care ne va mulţumi. Noi mergem, însă, la minister, cu sufletul îndoit şi cu încredere minimă, că am putea să fim mulţumiţi faţă de ceea ce ni se propune. Ne interesează să ajungem, totuşi, la o discuţie finală, pentru că senzaţia noastră este că, din păcate, se trage de timp. Domnul ministru poate o fi simpatizant al jocului de fotbal, şi ştim că acolo atunci când eşti în avantaj mai tragi de timp, dar nu ştim în ce avantaj este dânsul. În general, ministrul ne-a arătat că vrea să rezolve problema, dar dacă nu ai bani şi vrei să cârpeşti totul, cârpit rămâne. Noi ne vedem de ale noastre. Am arvunit autocarele care vor veni cu demonstranţii pe 1 iunie la Bucureşti. Practic, nu văd cum am putea da înapoi, decât dacă domnul ministru ne spune că s-au găsit posibilităţi financiare şi pentru cei din Educaţie. În acest sens, corecţiile ar trebui să se facă de la 1 august, cel târziu de la 1 ianuarie 2017, ori pe noi ne trimite în august 2017. Să fim serioşi, nu putem accepta aşa ceva!", a spus Hadăr.

Sindicatele din învăţământ au sâmbătă o nouă întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, pentru a discuta pe marginea salarizării din sistemul educaţional.

Marţi, aceleaşi sindicate au avut negocieri cu reprezentanţii Guvernului, în condiţiile în care, la sfârşitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

În acest context, 15.000 de salariaţi din învăţământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marş de protest din faţa Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11:00.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In INVATAMANT, salariile sunt mizere!!!!Ar trebui o indexare, sau un plan de indexare pe o perioada medie de timp, ca in 3-5 ani, acestea sa fie dublate!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb