Sindicaliştii joacă tare

Ana Bâtcă
Ziarul BURSA #Politică / 21 decembrie 2005

Dialogul social nu a fost cu nimic îmbunătăţit pe parcursul acestui an, susţine Matei Brătianu, secretarul general al Blocului Naţional Sindical (BNS). Domnia sa consideră că Guvernul PSD avea "mai mult talent actoricesc" decît actualul Executiv care, în opinia sa, "a manifestat o tendinţă de a refuza dialogul social". Conform spuselor sale, sindicaliştii au găsit înţelegere la Codruţ Şereş, actualul ministru al Economiei şi Comerţului, şi la fostul minis-tru, Dan Ioan Popescu, în timp ce Mihai Tănăsescu, ministru de finanţe în guvernarea PSD, este "unul dintre cei mai mari duşmani ai sindicalismului", iar Ionuţ Popescu, fost ministru de Finanţe, a avut o "prestaţie antisocială".

Făcînd bilanţul acestui an plin de conflicte sociale, domnul Brătianu a menţionat succesul protestelor din prima jumătate a anului împotriva măsurilor antisindicale din Codul Muncii, dar şi reuşitele demersurilor sindicale în cazul încercării de transformare a societăţii "Aversa" în spaţii comerciale, al opririi închiderii Uzinei "Tractorul" Braşov, dezamorsarea conflictelor de la Şantierul Naval Mangalia şi "Mittal Steel" Galaţi. Referitor la privatizarea "Tractorul" Braşov, domnia sa a precizat că societatea indiană "Mahindra&Mahindra" şi-a însuşit în proporţie de 90% prevederile acordului social, astfel încît anul viitor va începe privatizarea societăţii.

Tot anul viitor membrii BNS intenţionează să modifice Legea conflictelor de muncă, în sensul recunoaşterii dreptului la grevă, în cazul nerespectării prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. De asemenea, sindicaliştii îşi propun ca, în 2006, să modifice Legea Contractelor Colective de Muncă, astfel încît aceasta să prevadă negocierea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli cu sindicatele.

Sindicaliştii vor să fie şi parlamentari

După ce doi deputaţi liberali, Horaţiu Buzatu şi Ovidiu Silaghi, au iniţiat un proiect de lege privind modificarea Legii sindicatelor, potrivit căruia sindicaliştii să nu poată ocupa funcţii de parlamentar sau în adminis-traţia locală şi centrală, BNS decide să acorde mai multă atenţie, anul viitor, zonei politicului. Mai mult, susţinînd că "această iniţiativă trădează incapacitatea de a accepta regulile democratice şi este anticonstituţională", Matei Brătianu împreună cu alţi lideri sindicali vor solicita PNL o poziţie oficială faţă de propunerea celor doi deputaţi.

Fuziunea mişcării sindicale, împiedicată de implicarea politicului

Pentru ca mişcarea sindicală să aibă un cuvînt greu de spus în relaţia cu patronatul sau cu autorităţile, ea trebuie să fie unită. Din această perspectivă, Matei Brătianu a declarat, ieri, că Blocul Naţional Sindical este deschis fuziunii cu orice mişcare sindicală. Domnia sa a menţionat chiar că BNS este în negocieri de fuzionare cu două confederaţii sindicale.

Unificarea mişcării sindicale din ţara noastră este, însă, dificil de realizat, susţine secretarul general al BNS, în condiţiile în care fuziunea cu CNSLR Frăţia nu a mai avut loc din cauză că Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, "a venit şi ne-a spus că nu le mai dă voie Năstase să facă fuziunea cu noi". Domnia sa rămîne la părerea că în ţara noastră vor exista mult timp cel puţin două confederaţii sindicale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb