Sindicaliştii susţin că scumpirile utilităţilor nu sînt justificate

Alina Toma
Ziarul BURSA #Politică / 11 ianuarie 2006

CNS "Cartel ALFA" îşi exprimă dezacordul faţă de mărirea preţului energiei termice, energiei electrice şi a carburanţilor şi consideră că aceste majorări sînt nejustificate. O scumpire suplimentară a energiei termice solicitată recent de "Electrocentrale Bucureşti" nu face decît să producă un nou dezechilibru în bugetul familial al populaţiei. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, bugetul populaţiei este oricum insuficient pentru acoperirea tuturor cheltuielilor cotidiene şi este afectat şi de o politică de indexare a salariilor necorespunzătoare.

Avînd în vedere aceste probleme, CNS "Cartel ALFA" solicită Guvernului o întîlnire de urgenţă cu toţi partenerii sociali pentru stabilirea unei politici clare şi coerente în domeniul resurselor şi a politicii salariale.

Sindicaliştii spun că, de fiecare dată cînd se ia în calcul indexarea veniturilor populaţiei, se ia ca punct de referinţă valoarea preconizată a inflaţiei, care se dovedeşte întotdeauna mai mică decît în realitate, fără să se facă o corecţie la sfîrşitul anului. Pe de altă parte însă, atunci cînd se măresc preţurile, este folosită valoarea reală a acestui indicator. Un exemplu elocvent este şi creşterea salariului minim de la 310 la 330 lei, care nu acoperă nici măcar nivelul real al inflaţiei, cu atît mai puţin majorările succesive ale preţurilor utilităţilor de interes public. Consecinţa unei asemenea situaţii este scăderea şi mai mult a puterii de cumpărare a salariilor, creşterea sărăciei cetăţenilor.

Faptul că furnizorii utilităţilor publice ocupă poziţii de monopol în ţara noastră, duce la dis-torsiuni şi aberaţii în sistem, iar consecinţele sînt suportate integral din buzunarul cetăţenilor. Scandalul recent privind preţul plătit de România pentru gazul importat a dezvăluit şi readus în atenţia publică ceea ce "Cartel Alfa" s-a străduit să arate în ultima vreme, demonstrînd cu cifre comparative că în România preţurile le depăşesc pe cele europene. Sindicaliştii susţin că, o majorare a preţurilor utilităţilor pentru o aşa-zisă aliniere a tarifelor la cele europene este cu atît mai mult nejustificată. În loc să investească pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor şi instalaţiilor învechite, regiile de distribuţie măresc în mod constant preţul plătit de populaţie ca să-şi mărească profiturile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb