Sindicatele au părăsit masa discuţiilor pe marginea bugetului de stat

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2005

Bogdan Hossu: "Guvernul joacă o scenetă a democraţiei"

Principalele confederaţii sindicale s-au retras de la orice dialog cu Guvernul, inclusiv din Comisia de Dialog Economic şi Social, pe marginea bugetului de stat pe 2006. Reprezentanţii sindicatelor consideră tardivă orice discuţie referitoare la buget, după ce proiectul acestuia a fost aprobat de Executiv şi trimis spre aprobare Parlamentului. În plus, sindicatele sînt nemulţumite de cota alocată învăţămîntului, sănătăţii şi de lipsa indexării salariilor în sectorul public.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, ne-a declarat că s-au retras de la discuţii deoarece acestea erau inutile, din moment ce partenerii de dialog social, respectiv sindicatele şi patronatele nu au fost consultaţi în prealabil, de-a lungul procesului de elaborare a proiectului de buget pe 2006. Domnia sa ne-a mai spus că, în cursul zilei de astăzi, BNS va cere Executivului o serie de lămuriri cu privire la modul de structurare a bugetului de stat, atît la capitolul venituri cît şi cheltuieli deoarece, spune liderul sindical, "există nenumărate semne de întrebare cu privire la aceste aspecte".

Dumitru Costin a mai precizat că "este o aberaţie ce se întîmplă. De o săptămînă studiem documentul cu privire la buget, facem analize comparative, căutăm soluţii şi de fapt, întîlnirea cu guvernanţii n-are decît un rol informal".

Liderul sindical a mai spus că există multe prevederi "cel puţin ciudate" în textul documentului privind bugetul de stat pe anul viitor. Dintre acestea, domnia sa a adus ca exemplu specificaţia conform căreia salariile personalului din cadrul Ministerului Comunicaţiilor vor fi dublate începînd cu ianuarie 2006.

Bogdan Hossu, preşedintele "Cartel Alfa", este solidar în declaraţii cu preşedintele BNS. Domnia sa ne-a spus că "Prezenţa noastră la întîlnirea de azi (n.r. ieri) a fost condiţionată anterior de posibilitatea ca partenerii de dialog social să formuleze obiecţii pe marginea unor probleme legate de bugetul de stat care îi privesc în mod direct". Domnia sa ne-a precizat că "din moment ce Executivul nu a respectat aceste condiţii, retragerea noastră a reprezentat o urmare logică a acestei atitudini". Bogdan Hossu a mai spus că o asemenea întîlnire "a fost pur şi simplu inutilă", din moment ce în cursul zilei de mîine (n.r. azi), documentul va fi înaintat spre dezbatere parlamentară". Liderul "Cartel Alfa" a concluzionat caracterizînd atitudinea ignorantă a guvernanţilor drept o "scenetă a democraţiei", în care toate întîlnirile dintre cei trei parteneri de dialog social, Guvern, sindicate şi patronate, au doar scopul ca primul să le informeze pe celelalte asupra unor decizii pe care le ia şi nicidecum să se consulte cu aceştia pe marginea unor probleme care îi privesc în mod direct, lucru care contravine, conform declaraţiilor liderilor sindicali, prevederilor legale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb