Sindicatele din chimie cer premierului să nu privatizeze "Oltchim" şi "Antibiotice Iaşi"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 7 noiembrie 2007

Sindicatele din chimie şi petrochimie consideră că privatizarea unor societăţi de stat care nu înregistrează pierderi, ca Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Antibiotice Iaşi, nu este oportună, având în vedere că acestea sunt profitabile şi contribuie la creşterea Produsului Intern Brut (PIB).

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) cere premierului Călin Popescu Tăriceanu, printr-o scrisoare deschisă, să nu privatizeze societăţile cu capital majoritar de stat care nu înregistrează pierderi, sunt profitabile, au realizat investiţii tehnologice şi în care raporturile de muncă nu creează probleme sociale. Un alt argument în favoarea cererii sindicatelor este şi faptul că marca acestor societăţi constituie o garanţie a produselor fabricate, atât în ţară cât şi în străinătate. FSLCP a dat ca exemplu societăţile Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Antibiotice Iaşi, ambele cu capital majoritar de stat, care îndeplinesc criteriile de performanţă economică şi a căror privatizare nu este neapărat necesară şi atrage atenţia asupra faptului că privatizările din ultimii ani au dus la pierderi ale locurilor de muncă.

Sindicatele susţin că au ajuns la această concluzie după o analiză a situaţiei din celelalte ţări membre UE, în care societăţile comerciale cu capital majoritar de stat funcţionează în continuare, dovedindu-şi viabilitatea economică şi socială. "Mai mult decât atât, unele dintre aceste societăţi comerciale străine au cumpărat acţiuni ale unor societăţi comerciale din România (spre exemplu Gaz de France sau CIECH - Polonia), extinzându-şi astfel activitatea în alte state, fără ca apartenenţa capitalului lor să constituie un impediment, astfel consolidându-şi prezenţa pe piaţa europeană", se arată în scrisoarea deschisă a FSLCP.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a afişat în al treilea trimestru din 2007 o pierdere de 6,24 milioane lei (1,86 milioane euro), în condiţiile în care în acelaşi interval din 2006 a obţinut profit, din cauza înregistrării unei pierderi din activitatea financiară de 17 milioane lei. Afacerile Oltchim s-au comprimat cu 8,54% în trimestrul al treilea din 2007, la 433,56 milioane lei (129,19 milioane euro), comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006, când cifra de afaceri a fost de 474,02 milioane lei.

În prezent, capitalul social al Oltchim este de 354,695 milioane lei, divizat în 3,55 miliarde acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei. Acţionarul majoritar al companiei este AVAS, care controlează 95,73% din capitalul social.

Tribunalul Vâlcea a admis pe 26 octombrie cererea SIF Oltenia de anulare a majorării din 2003 a capitalului social al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi a dispus radierea celor peste 3,22 miliarde acţiuni emise în favoarea statului, Oltchim urmând a reveni la capitalul de 32,36 milioane lei.

În ceea ce priveşte societatea Antibiotice Iaşi, în luna martie, Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS) a transmis spre publicare în Monitorul Oficial, anunţul de participare la procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică privind servicii de consultanţă financiară pentru stabilirea strategiei de privatizare a Antibiotice Iaşi.

Conform prevederilor OUG 34 / 2006, anunţul a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În septembrie, AVAS a anunţat că firma AT Kearney GmbH va fi consultantul financiar pentru privatizarea Antibiotice Iaşi, valoarea contractului de consultanţă semnat între AVAS şi firma germană fiind de 345.000 euro, fără TVA.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb