Reprezentanţi ai Federaţiilor Sindicale din Industria Prelucrătoare din România cu activitate pentru export au pichetat ieri sediul Guvernului, cerînd stoparea falimentului acestor societăţi ca urmare a fluctuaţiei cursului valutar. Sindicatele din industria prelucrătoare reprezintă ramurile lemn şi produse din lemn, mobilier şi alte activităţi, sticlă şi ceramică fină, produse textile, articole de îmbrăcăminte, pielărie şi încălţăminte, cu o pondere importantă la export, de peste 80%, ceea ce înseamnă 40% aport la balanţa externă de comerţ, industrie în care îşi desfăşoară activitatea peste 650.000 de angajaţi. Prin această acţiune de protest, sindicaliştii sesizează primului ministru faptul că societăţile comerciale din care fac parte sunt foarte grav afectate de impactul variaţiilor cursului valutar, între 5-20%, cît şi al recentelor creşteri de tarife şi preţuri la energie electrică cu 11,57%, la gaze naturale cu 21,5% şi la carburanţi în medie cu 29,62% la care se adaugă implicit majorări de preţuri la materii prime şi materiale.
Pentru a ieşi din această criză sindicatele, împreună cu patronatele, au decis să îngheţe salariile, să nu se mai acorde tichete de masă, să treacă la disponibilizări masive de personal, să înceteze plăţile pentru concediile medicale şi să se lucreze voluntar două pînă la cinci zile pe lună. "Am fost de acord cu toate aceste măsuri pentru a salva de la faliment societăţile comerciale şi pentru a se păstra locurile de muncă ale angajaţilor. Efortul nostru nu a avut rezultatul scontat şi cerem primului ministru o întîlnire pentru a analiza situaţia economico-financiară a unităţilor cît şi protecţia socială a angajaţilor în vederea elaborării unei strategii cu privire la industria prelucrătoare", afirmă Gheorghe Grecu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Unităţile Textile, Tricotaje, Confecţii şi Pielărie, Cauciuc, Încălţăminte, citat de Rompres.
Acţiunile de protest ale sindicaliştilor vor continua şi în zilele următoare, iar în cazul în care nu se vor găsi soluţiile de salvare a acestei industrii sindicaliştii au anunţat că vor apela la acţiunile sindicale de protest mai dure decît pichetarea, vor solicita sprijin internaţional, iar în ultimă instanţă vor înceta lucrul şi vor trece toţi angajaţii în şomaj.