Sindicatele din învăţămîntul superior cer 6% din PIB pentru anul 2006

Ziarul BURSA #Politică / 4 octombrie 2005

Creşterea finanţării învăţămîntului de la 3,6 la sută cît a fost în realitate în 2005 la şase la sută din Produsul Intern Brut, procent efectiv începînd cu anul 2006, este principala solicitare a sindicaliştilor din învăţămîntul superior, afiliaţi la Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater, a declarat preşedintele Federaţiei, Răzvan C. Bobulescu, la deschiderea mitingului ce a avut loc în faţa Ministerului Finanţelor Publice din Bucureşti.

Intitulat "Deceniul educaţie pentru dezvoltare durabilă" - perioada 2005 - 2014 - aşa cum este apreciată de către ONU şi UNESCO, acest deceniu în Romînia nu are finanţarea corespunzătoare. În acest context, sindicaliştii din învăţămîntul superior cer actualului ministru al Educaţiei şi Cercetării, Mircea Miclea, să aplice, în calitate de membru al Guvernului, voinţa politică de susţinere a integrării învăţămîntului romînesc în spaţiul European al educaţiei, spaţiul în care învăţămîntul este finanţat în medie cu şase la sută din PIB.

"Vă reamintim domnule ministru că, pentru a susţine < Procesul Bologna > - ceea ce înseamnă crearea spaţiului european de învăţămînt superior - adică acordarea licenţei în trei ani, plus doi ani specializare - Masterat, plus alţi trei ani pentru doctorat, cît şi Declaraţia de la Lisabona, ceea ce înseamnă crearea unei Europe bazată pe o economie a cunoaşterii, românii vor trebui să investească mai mult în învăţămînt şi cercetare dacă vor vrea să se alinieze statelor vest Europene", susţine preşedintele FRNS- Alma Mater.

Sindicaliştii şi membrii ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Învăţămîntul Superior, atît cadre didactice cît şi personal nedidactic, cer o rectificare pozitivă a bugetului în valoare de 850 miliarde de lei vechi la capitolul finanţare de bază a universităţilor pentru ca acestea să poată aplica Legea 138/2005. Aceasta înseamnă indexarea salariilor începînd cu data de 1 octombrie 2005 cu 13,5 la sută.

"Menţionăm că numai prin această rectificare s-ar putea detensiona starea de spirit existentă în prezent la universităţile noastre, stare care poate conduce la declanşarea unui conflict de muncă la nivel naţional", a afirmat Răzvan C. Bobulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb