Sindicatele protestează faţă de modul în care sunt privatizate institutele de cercetări

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 12 septembrie 2007

Sindicatele protestează faţă de modul în care sunt privatizate institutele de cercetări

Circa 300 de angajaţi din ins­titutele de cercetări din Bucureşti au pichetat, ieri, sediul AVAS, solicitând stoparea privatizărilor. Radu Minea, preşedintele Federaţiei Sindicale din Cercetare, a declarat că sindicaliştii protes­tează faţă de modul în care AVAS încearcă să privatizeze ultimele institute naţionale strategice din cercetare prin cedarea părţilor pe care le are către Fondul Proprietatea sau către alţi clienţi la care este dator. Sindicaliştii sus­ţin că în privatizarea institutelor de cercetare interesul este mai mult faţă de clădiri şi terenurile care înconjoară aceste institute decât faţă de activitatea de cercetare în sine.

"Normele metodologice de privatizare a institutelor de cercetare prevăd ca, cel care cumpără pachetul de acţiuni să aibă cel puţin cinci ani de activitate în cercetare. Marele grupuri industriale interesate în cumpărarea acestor clădiri şi terenuri se asociază cu un cercetător şi astfel intră în posesia activului respectiv", subliniază Radu Minea.

AVAS: Privatizarea institutelor de cercetare asigură menţinerea activităţii iniţiale

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) susţine că modul în care se face privatizarea institutelor de cercetare asigură continuarea activităţii în acelaşi domeniu, potrivit unui comunicat al Autorităţii. Cele două institute, Institutul de Tehnică de Calcul Bucureşti (ITC) Bucureşti şi Institutul Tehnologic pentru Turnătorii, Deformări Plastice şi Tratamente Termice (INTEC) Bucureşti se află în faza finală a privatizării, după ce au fost deja selectate două consorţii, urmând finalizarea negocierilor pentru privatizarea societăţilor bucureştene. Potrivit AVAS, privatizarea institutelor de cercetare se realizează prin metoda negocierii pe bază de oferte tehnice. În opinia reprezentanţilor autorităţii, sindicatele au avut un rol definitoriu în întocmirea conţinutului Hotărârii de Guvern pe care se bazează procesul de privatizare, dându-şi avizul pe forma finală a acesteia. Această metodă de privatizare protejează institutele de cercetare la momentul trecerii lor în proprietate privată, astfel încât ele să nu devină ţinta unor investitori care vor să facă alt tip de afacere decât cea de cercetare - dezvoltare. Astfel, departajarea ofertanţilor se face în baza unei grile de punctaj, pe baza căreia se evaluează ofertele tehnice şi financiare, ţinând cont de ponderea acestora, respectiv 60 la sută - oferta tehnică şi 40 la sută oferta financiară. Grila de punctaj a fost comunicată tuturor ofertanţilor prin dosarul de privatizare pe care aceştia l-au achiziţionat pentru a putea participa la privatizarea societăţii. Selectarea consorţiului format din SC Transbordare Vagoane Marfa SA şi Rosu Dorin Florin pentru continuarea negocierilor în vederea privatizării SC ITC SA Bucureşti s-a făcut în baza acestei grile, ofertantul desemnat câştigator depunând cea mai bună ofertă, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

Pentru INTEC Bucureşti, cea mai bună oferta a venit din partea consorţiului format din B.G. Management Consultants Srl şi Dinescu Lucian, ofertant cu care se va continua procesul de negociere în vederea semnării contractului de privatizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb