SINDICATUL GARANTARE: Aplicarea Legii dării în plată ar putea conduce la blocarea programului Prima Casă

Ioana Dogaru
Bănci-Asigurări / 1 decembrie 2015

Sindicatul Garantare, legal constituit reprezentând 70% din angajaţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici Şi Mijlocii (FNGCIMM), instituţie financiară nebancară care acţionează ca mandatar al statului român în derularea Programului Prima Casă, atrage atenţia asupra posibilităţii reale ca Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite aprobată în data de 25 noiembrie de către Parlamentul României, să conducă la blocarea Programului Prima Casă, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.

"Astfel, articolul 6 al respectivei legi prevede că de la data comunicării notificării de dare în plată se stinge dreptul creditorilor de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor reali şi personali, ceea ce se poate interpreta că în aceste cazuri creditorul nu va putea să execute nici garanţia acordata de stat, prin mandatarul său FNGCIMM pentru creditele Prima Casă", precizează comunicatul.

În asemenea condiţii, este doar o chestiune de timp până când băncile participante în program vor realiza că nu mai au nevoie de garanţia statului în actualele condiţii legislative în care nu pot încasa banii de la stat în cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreşte să-şi platească ratele aferente creditului, potrivit reprezentanţilor sindicatului Garantare.

Aprobarea acestei legi a generat dezbateri intense în spaţtiul public, cu precădere în mediul bancar, se mai arată în comunicat.

Conform unei opinii venite chiar din partea unui specialist care a contribuit la elaborarea legii, domnul avocat Gheorghe Piperea, legea dării în plată ar "ajuta" statul român, care nu ar mai fi nevoit să plătească garanţiile acordate în cadrul Programului Prima Casă.

"Prin prisma interesului general, dar şi a experienţei acumulate în gestionarea Programului Prima Casă de către salariaţii pe care îi reprezintă, conştient fiind că implicatiile aplicarii legislatiei privind darea în plată asupra derulării Programului Prima Casă reprezintă un subiect care intereseaza nu doar decidenţii, ci orice persoană preocupată de drepturile sale, Sindicatul Garantare, în calitate de structură asociativă cu rol fundamental în apărarea drepturilor salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul FNGCIMM, care vor fi la randul lor afectati, doreste să lanseze în spatiul public un semnal de alarmă cu privire la modul în care noua lege, dacă va fi aplicată, va afecta cu siguranţă planurile viitoare ale mii sau zeci de mii de români", scrie în comunicatul citat.

Sindicatul Garantare avertizează că, după ce această lege va fi aplicată, este posibil ca "Programul Prima Casă să devină doar o pagină de istorie a creditării în ţara noastră. Condiţiile de acces al consumatorilor la creditele destinate achiziţionării de locuinţe vor fi mult mai dificile, atât în ceea ce priveşte înăsprirea cerinţelor de suplimentare a garanţiilor si de diminuare a valorii creditelor, cât mai ales în privinţa avansului solicitat, care nu numai că nu va mai fi de 5% aşa cum este în prezent în cadrul Programului Prima Casă, dar va fi cu certitudine mai mare şi în raport cu nivelul de cca.20% regăsit în prezent în ofertele standard ale băncilor privind creditele ipotecare".

Sindicatul Garantare transmite prin comunicatul de presă: "Apelăm la acest mijloc de acţiune întrucat am constatat că printre priorităţile doamnei Silvia Ciornei - Directorul General al instituţiei noastre, nu se află şi implicarea FNGCIMM in dezbaterile publice cu factorii decidenti si cu iniţiatorii legii dării în plată pe tema implicaţiilor acestei legi. Priorităţile doamnei Silvia Ciornei au fost reprezentate în această perioadă de eforturile domniei sale de prelungire a mandatului la conducerea instituţiei noastre precum si de înfiinţare a unor noi posturi de directori executivi pentru apropiaţii domniei sale, actionând ca un manager precaut cu intersele personale dar nu şi cu cele ale instituţiei pe care o reprezintă".

Sindicatul Garantare nu doreşte să polemizeze cu susţinătorii sau cu oponenţii legii dării în plată, ci doar să atragă atenţia opiniei publice asupra situaţiei create şi să îşi exprime speranţa că la conducerea FNGCIMM va veni un manager competent, capabil să facă faţă oricăror provocări şi care va urmări interesul instituţiei noastre, al statului roman şi nu în ultimul rând al salariaţilor pe care îi reprezentă, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Spuneti ca "este doar o chestiune de timp până când băncile....vor realiza că nu mai au nevoie de garanţia statului în actualele condiţii". Stau si ma intreb cand va realiza statul ca sub lozinca garantia statului s-au pierdut si se pierd sume impresionante si ca singurul rezultat palpabil se pare ca il reprezinta, din pacate, lefurile si indemnizatiile celor care se ocupa de aceste garantii (mai totdeuna date si mai niciodata recuperate. Garantiile, nu indemnizatiile, desigur).

    Legea "darii in plata" va pune degetul pe rana, fata de garantarea iresponsabila, cu bani publici, a unor credite acordate de banci tot atat de iresponsabil. Chiar asta si fac bancile: paraziteaza un sistem de garantii iresponsabile. Iar daca legea pune piciorul in prag, Sindicatul Grantare s-a oparit. Ce ne facem, fetelor?!

    1. Observatie extrem de pertinenta. Nu am inteles si nu o sa inteleg de ce Ministerul Finantelor a acceptat ca sub sloganul sprijinirii, dupa caz, a tinerilor, intreprinzatorilor etc., in realitate a acceptat ca banii statului sa se duca , multi fara a se mai recupera vreodata, la banci care acordau fara nici o jena credite la beneficiari care altfel nu erau eligibili.

      sustinerea creditarii pentru relansarea pietii a fost lozinca dar cum calculele bancilor nu se potrivesc cu piata atunci a aparut aceasta stimulare de la stat

      Si s-a relansat piata ?! Sa fim seriosi, daca statul vrea sa sprijine tinerii sau imm-urile, creaza facilitati de ordin fiscal, nu institutii a caror realizare certa este indemnizatia virata in conturile membrilor consiliilor de administratie. Personal astept cu interes momentul in care cine trebuie ii va intreba pe sefii din finante cum au gestionat activitatea acestor institutii cu rol de ...stimulare.

    Doamna Dogaru/ domnule Make, va rugam obligati cucuveaua sa cante. Dupa articolul din 27.11.2015 in care ne-ati redat ciripeala cintezoiului din BNR, consideram ca din respect pentru cititorii/admiratorii dumneavoastra, dar si pentru a ne dovedi probitatea profesionala, trebuie sa  

    veniti cu o stire/lamurire cu privire la afirmatiile facute in legatura cu misteriosul "investitor strain". 

    Altfel sunteti la fel ca si televiziunile de stiri care ne arunca pe ecran, seara de seara, stiri bomba. 

    Ar fi pacat domnule Make.

     

    1. Redau ultima intrebare la articolul din 27.11.2015 

       

       

      16. BNR nu doarme, BNR tace!  

      (mesaj trimis de Cucuveaua în data de 02.12.2015, ora 11:19)  

       

      Bursa, va rugam/insistam, obligati cintezoiul sa ciripeasca. 

       

      Cintezoiule, suntem in 02.12.2015; ia spune-ne si noua daca a ajuns acţionarul străin al unei bănci din ţara noastră si daca a mers la Cotroceni, pentru a discuta pe marginea Legii dării în plată a locuinţei....... sau era doar o ciripeala, gen "deasupra de banca mea, mereu canta cinteza....."?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb