Sinodul Panortodox, cel mai important eveniment religios din 2016

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 5 ianuarie 2016

Sinodul Panortodox, cel mai important eveniment religios din 2016

Anul acesta urmează să se desfăşoare Sinodul Panortodox, primul după o pauză de 1.100 de ani. Acest eveniment este unul istoric, pregătirile pentru desfăşurarea sa începând încă de acum 55 de ani - în 1961, la Rhodos s-a stabilit că este necesar un nou Sinod, discuţiile pe această temă fiind continuate în anii următori, în care s-au stabilit temele de discuţie şi locul unde va avea loc.

Abia în 2014 s-a anunţat oficial anul în care va avea loc Sinodul Panortodox. Mitropolit Nifon, arhiepiscopul Târgoviştei şi exarh patriarhal, care a participat la întâlnirea întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe din urmă cu doi ani a oferit la vremea respectivă mai multe amănunte legate de această adunare: "Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016, în preajma Sărbătorii Rusaliilor şi se va ţine la Constantinopol (n.r. Istanbul), în celebra şi Sfânta Biserică a Sfintei Irina, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic. Decizia a fost luată la întâlnirea întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe. Desigur că pentru întreaga ortodoxie şi cu rezonanţe pentru întreaga creştinătate înseamnă un moment istoric deosebit, pentru că sunt mai multe interpretări în legătură cu definiţia Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Mai întâi, este vorba de faptul că, după 1.100 de ani, un sinod cu o astfel de autoritate va avea loc curând. De aceea, şi deciziile care s-au luat sunt foarte precise. Trebuie să-i convingem pe oameni că noi avem cuvântul vieţii, mesajul speranţei şi experienţa iubirii. Şi pentru a realiza acest lucru, trebuie să dovedim validitate şi credibilitate. Pentru noi, o condiţie fundamentală pentru a convinge lumea este, înainte de toate, unitatea noastră internă. Biserica Ortodoxă nu are la dispoziţie un alt instrument pentru a rămâne în unitate decât sinodalitatea, acesta fiind motivul pentru care orice amânare suplimentară în convocarea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe afectează grav unitatea eclesială".

Există însă şi voci care susţin că data exactă nu poate fi anunţată înainte ca toate documentele necesare unei astfel de întruniri importante să fie pregătite, printre acestea fiind şi cea a Mitropolitului Hilarion de Volokolamsk, preşedintele departamentului afacerilor ecleziale externe al Bisericii Ortodoxe Ruse: "Nu este exact să afirmăm că Sinodul Panortodox va avea loc în 2016. Am auzit o astfel de intenţie - de a ţine Sinodul în 2016 - din partea Patriarhiei Constantinopolului. Dar, până în prezent, nu a fost făcut un anunţ oficial. Data va fi stabilită în funcţie de gradul pregătirilor documentelor necesare".

Cele 14 Biserici Autocefale care formează împreună Biserica Ortodoxă s-au confruntat în secolul XX cu mai multe probleme în relaţiile interne, dar şi în ceea ce priveşte comunicarea cu alte culte creştine. Aşteptările legate de acest Sinod Panortodox sunt foarte mari, chiar dacă există în continuare mai multe chestiuni în litigiu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ar fi bine daca si ortodocsi ar face reforme pe care alte culte le au facut de mult !

    Biserica Ortodoxă nu se schimbă după părerea oamenilor. Oamenii sunt chemați să se schimbe, adică să fie mai buni, mai credincioși etc. De aceea sunt atâtea secte în lume, că s-au făcut începând cu secolul al XVI-lea ”reforme”.

    1. Buna replica!

      domnul make si-a adus aminte ca sa trecut la monoteism dupa ce sa mai schimbat lumea un pic !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb