Anul acesta urmează să se desfăşoare Sinodul Panortodox, primul după o pauză de 1.100 de ani. Acest eveniment este unul istoric, pregătirile pentru desfăşurarea sa începând încă de acum 55 de ani - în 1961, la Rhodos s-a stabilit că este necesar un nou Sinod, discuţiile pe această temă fiind continuate în anii următori, în care s-au stabilit temele de discuţie şi locul unde va avea loc.
Abia în 2014 s-a anunţat oficial anul în care va avea loc Sinodul Panortodox. Mitropolit Nifon, arhiepiscopul Târgoviştei şi exarh patriarhal, care a participat la întâlnirea întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe din urmă cu doi ani a oferit la vremea respectivă mai multe amănunte legate de această adunare: "Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016, în preajma Sărbătorii Rusaliilor şi se va ţine la Constantinopol (n.r. Istanbul), în celebra şi Sfânta Biserică a Sfintei Irina, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic. Decizia a fost luată la întâlnirea întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe. Desigur că pentru întreaga ortodoxie şi cu rezonanţe pentru întreaga creştinătate înseamnă un moment istoric deosebit, pentru că sunt mai multe interpretări în legătură cu definiţia Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Mai întâi, este vorba de faptul că, după 1.100 de ani, un sinod cu o astfel de autoritate va avea loc curând. De aceea, şi deciziile care s-au luat sunt foarte precise. Trebuie să-i convingem pe oameni că noi avem cuvântul vieţii, mesajul speranţei şi experienţa iubirii. Şi pentru a realiza acest lucru, trebuie să dovedim validitate şi credibilitate. Pentru noi, o condiţie fundamentală pentru a convinge lumea este, înainte de toate, unitatea noastră internă. Biserica Ortodoxă nu are la dispoziţie un alt instrument pentru a rămâne în unitate decât sinodalitatea, acesta fiind motivul pentru care orice amânare suplimentară în convocarea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe afectează grav unitatea eclesială".
Există însă şi voci care susţin că data exactă nu poate fi anunţată înainte ca toate documentele necesare unei astfel de întruniri importante să fie pregătite, printre acestea fiind şi cea a Mitropolitului Hilarion de Volokolamsk, preşedintele departamentului afacerilor ecleziale externe al Bisericii Ortodoxe Ruse: "Nu este exact să afirmăm că Sinodul Panortodox va avea loc în 2016. Am auzit o astfel de intenţie - de a ţine Sinodul în 2016 - din partea Patriarhiei Constantinopolului. Dar, până în prezent, nu a fost făcut un anunţ oficial. Data va fi stabilită în funcţie de gradul pregătirilor documentelor necesare".
Cele 14 Biserici Autocefale care formează împreună Biserica Ortodoxă s-au confruntat în secolul XX cu mai multe probleme în relaţiile interne, dar şi în ceea ce priveşte comunicarea cu alte culte creştine. Aşteptările legate de acest Sinod Panortodox sunt foarte mari, chiar dacă există în continuare mai multe chestiuni în litigiu.
1. este si timpul
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2016, 11:06)
ar fi bine daca si ortodocsi ar face reforme pe care alte culte le au facut de mult !
2. Continuitate și fidelitate.
(mesaj trimis de Alex în data de 05.01.2016, 12:01)
Biserica Ortodoxă nu se schimbă după părerea oamenilor. Oamenii sunt chemați să se schimbe, adică să fie mai buni, mai credincioși etc. De aceea sunt atâtea secte în lume, că s-au făcut începând cu secolul al XVI-lea ”reforme”.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 05.01.2016, 12:43)
Buna replica!
2.2. asa este! (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2016, 23:17)
domnul make si-a adus aminte ca sa trecut la monoteism dupa ce sa mai schimbat lumea un pic !