"Sistemul bancar românesc nu este expus nici la Rusia, nici la Ucraina"

A CONSEMNAT EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 decembrie 2022

"Sistemul bancar românesc nu este expus nici la Rusia, nici la Ucraina"

Sistemul bancar românesc este solid, sănătos, funcţional şi, din fericire, nu este expus nici la Rusia, nici la Ucraina, subliniază Francois Bloch, CEO BRD Groupe Societe Generale. Bancherul ne-a mai spus, în cadrul unui interviu: "Pe plan intern, mediul de business din România a fost destul de bine protejat de efectele războiului din Ucraina, ceea ce indică faptul că firmele şi antreprenorii au ajuns la un grad destul de înalt de maturitate şi de experienţă, iar companiile au devenit mai reziliente".

Reporter: Având în vedere momentul pe care-l trăim, cei mai multi dintre noi suntem încercaţi de sentimente de teamă. Ce le transmiteţi românilor de Ziua Naţională a României? Ce aşteptăm de la viitor?

Francis Bloch: Le urez, în primul rând, tuturor românilor un călduros "La mulţi ani!" şi, în al doilea rând, le urez să aibă încredere şi speranţă în viitor. Spun aceste lucruri în calitate de francez, cetăţean al unei ţări legate prin sute de ani de istorie şi cultură de România, dar şi în calitate de cetăţean european, parte a unei comunităţi incluzive, care caută progresul şi îşi construieşte singură viitorul. Din acest punct de vedere, în calitate de europeni, ar trebui să privim viitorul cu optimism. Consider că România, împreună cu Europa, au forţa şi mijloacele de a lăsa în urmă această conjunctură problematică.

Reporter: Traversăm o perioadă dificilă, care vine după mai bine de doi ani de pandemie şi care prevesteşte o nouă criză economică. Avem deja o criză în energie şi un război la graniţă. Cum depăşeşte sistemul bancar această perioadă?

Francis Bloch: Sistemul bancar românesc este solid, sănătos, funcţional şi, din fericire, nu este expus nici la Rusia, nici la Ucraina. Pe plan intern, mediul de business din România a fost destul de bine protejat de efectele războiului din Ucraina, ceea ce indică faptul că firmele şi antreprenorii au ajuns la un grad destul de înalt de maturitate şi de experienţă, iar companiile au devenit mai reziliente. Activitatea bancară este, în egală măsură, o "oglindă" a mediului economic şi un pilon-cheie de sprijin pentru actorii economici. Aşadar, nu este o surpriză că sistemul bancar a evoluat în linie cu economia, rezultatele la nouă luni arătând creşteri în toate zonele de business.

Reporter: Cum afectează condiţiile macroeconomice actuale activitatea băncilor?

Francis Bloch: În general, economia românească a avut un an 2022 bun, în ciuda contextului inflaţionist. Dacă punem această realitate în perspectivă, vedem că, deşi cauzele acestui fenomen sunt diferite la ora actuală, România are experienţa unor perioade destul de îndelungate de inflaţie înaltă; deosebirea - pozitivă - este că, acum, companiile sunt mai solide, au acumulat experienţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru bănci, care sunt mult mai solide, bine administrate şi, per total, mai pregătite să traverseze astfel de perioade problematice.

Reporter: Dobânzile sunt pe un trend ascendent destul de accelerat. Ce estimări aveţi legate de evoluţia dobânzilor din piaţă? Consideraţi că rata de neperformanţe va creşte, în contextul actual?

Francis Bloch: Aşa cum arată ultimele estimări ale Băncii Centrale, într-un perimetru constant, rata inflaţiei ar trebui, din prima parte a anului 2023, să înceapă să scadă, pentru a ajunge din nou să fie exprimată cu o singură cifră la începutul anului 2024. În aceste condiţii, şi dobânzile ar putea să urmeze aceeaşi tendinţă. Cu toate acestea, situaţia devine mai dificilă pentru unele sectoare economice şi pentru unele dintre gospodării şi, pentru a evita orice creştere excesivă a creditelor neperformante, băncile sunt pregătite să exploreze toate soluţiile posibile împreună cu clienţii lor înainte ca împrumuturile să ajungă în faza de default.

Reporter: Ce rezultate financiare a înregistrat banca la nouă luni, comparativ cu cele din anul trecut în aceeaşi perioadă? Ce estimări aveţi pentru întregul an?

Francis Bloch: Rezultatele noastre la nouă luni arată o creştere a activităţii comerciale, în special la nivelul creditării, unde am crescut volumul finanţărilor cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În retail, motorul creşterii a fost creditarea imobiliară, în timp ce pe piaţa corporate, atât segmentul IMM, cât şi cel al companiilor mari au înregistrat creşteri semnificative. În aceste condiţii, şi rezultatul consolidat arată o creştere cu 10% faţă de trimestrul al trelea al anului 2021. Aceste rezultate n-ar fi fost posibile fără încrederea clienţilor şi fără angajamentul echipelor noastre, şi le mulţumesc din toată inima atât unora, cât şi celorlalţi.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb