Sistemul elveţian al democraţiei directe

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iunie 2018

Sistemul elveţian al democraţiei directe

Referendumul intitulat "Bani Suverani", care se va ţine la 10 iunie 2018, în Elveţia, este rezultatul unei "Iniţiative populare" - o formă constituţională de mobilizare a elveţienilor, în vederea modificării constituţiei.

Constituţia elveţiană defineşte în detaliu toate domeniile supuse legislaţiei federale. Orice nu este menţionat în mod explicit este lăsat la legislaţia cantoanelor (state federale). Prin urmare, este necesar să se actualizeze din când în când constituţia, pentru a ţine cont de schimbările din societate şi de tehnologie care necesită soluţii standardizate în întreaga ţară.

Constituţia elveţiană poate fi schimbată numai dacă o majoritate largă a electoratului este de acord într-un referendum şi dacă electoratul majorităţii cantoanelor este de acord. Acestă din urmă condiţie este uneori mai dificil de îndeplinit, deoarece înseamnă că electoratul destul de conservator al cantoanelor rurale mai mici trebuie să fie convins, de asemenea.

Toate legile federale sunt supuse unui proces de trei până la patru etape:

1) Un prim proiect este elaborat de experţi din administraţia federală.

2) Acest proiect este prezentat unui număr mare de personae, într-un fel de sondaj de opinie formalizat: guvernele cantonale, partidele politice, precum şi multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii ale societăţii civile pot să comenteze proiectul şi să propună schimbări.

3) Rezultatul este prezentat comisiilor parlamentare specializate ale ambelor camere ale parlamentului federal, discutate în detaliu în spatele uşilor închise şi dezbătute în final în şedinţele publice ale ambelor camere. Membrii parlamentului iau în considerare rezultatele pasului nr. 2, deoarece, dacă nu reuşesc, pasul nr. 4 va fi inevitabil.

4) Electoratul are drept de veto asupra legilor: dacă cineva poate găsi în jur de 50.000 de cetăţeni care semnează o formă care solicită un referendum în termen de 3 luni, trebuie să aibă loc un referendum. Legile trebuie doar să găsească o majoritate a electoratului naţional pentru a promova un referendum, iar nu doar majoritatea cantoanelor. Referendumurile privind mai mult de o duzină de legi pe an nu sunt neobişnuite în Elveţia.

În timp ce referendumurile privind bugetele nu sunt posibile la nivel federal, acestea sunt uzuale la nivel comunitar, dar depinde de cele 26 de constituţii cantonale, indiferent dacă sunt obligatorii, facultative sau deloc posibile.

Numărul de cetăţeni care pot solicita un referendum cantonal sau comunitar depinde de mărimea electoratului corespunzător, iar ca regulă generală, o proporţie de aproximativ 1% din totalul cetăţenilor este uzuală.

Iniţiativa populară: 100.000 de cetăţeni (aproximativ 2,5% din electorat) pot cere schimbarea constituţiei prin semnarea unui formular. Parlamentul federal este obligat să discute iniţiativa, poate decide să recomande ori să respingă iniţiativa sau poate propune o alternativă. Indiferent ce aleg să facă, toţi cetăţenii vor decide, în final, într-un referendum dacă să accepte iniţiativa, propunerea alternativă sau să rămână fără schimbare. (cf. http://direct-democracy.geschichte-schweiz.ch/)

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Democratia directa poate fi o solutie in comunitatile mici(comune, orase) si doar pentru probleme de interes strict cetatenesc. Nu e deloc indicat ca cetateanul de rand sa hotarasca viitorul sistemului bancar spre exemplu.

    1. In tari cu traditie in exercitiul democratic cetateanul este miezul. Mai citeste si articolul inainte sa postezi subiectul ordinului de zi pe unitate.

      Dan Coe, iar te-au pervertit bancherii?

      Demecratia inseamna ca, daca poporul SUVERAN doreste, bancherii tai se vor ocupa, in principal, si de efectul razelor de luna asupra ciupercilor atomice.

      Ti-or fi placut rapidistii, dar ei nu faceau parte din IELITA lumii cotidiene, asa cum credeti voi, bancherii, ca sunteti. Ti-o spun raspicat, tot la cimitir ajungeti, ca si noi, plebea. Cu sau fara fast. 

      În țările în care bugetele sunt alocate către Securitate sau furate de către Securitate, populația este sărăcită și needucată, adică manipulabilă.

      Săptămâna asta susțineți democrația directă, urlați să se desființeze Parlamentul, deși Securitatea e cea care trebuie să dispară. 

      Săptămânile trecute discursul era altul, să voteze doar cei cu Bac, adică nici Funeriu să nu mai aibă drept de vot.

      E jale mare la propaganda securistă. 

    in momentul cind tu bancherule ai imprumutat clientul ai vazut gajul ai acceptat ai vrut dobinda ai impus conditiile in acel moment banii tai bancherule sau transformat in acel gaj tu bancherule nu mai poti face nimic fel decit ca clientul sasi plateascaratele alt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb