ZIARUL BURSA

05 iunie 2018
Ediţia din 15.08.2024
Revoluţia bancară din Elveţia

Revoluţia bancară din Elveţia

MAKEBănci-Asigurări / 5 iunie 2018

MAKE

"Este bine că publicul nu înţelege funcţionarea sistemului nostru monetar şi bancar, altfel cred că ar fi o revoluţie pe străzi înainte de zorii zilei de mâine".

HENRY FORD, fondatorul industriei americane de automobile

Sătui să subvenţioneze băncile comerciale din banii lor, elveţienii, mobilizaţi prin iniţiativa "Bani Su­ve­rani", au impus organizarea unui Referendum care se va ţine duminică, 10 iunie 2018 - este un Referendum istoric, revoluţionar pentru industria bancară, de rezonanţă internaţională -, prin care iniţiatorii vor să modifice Constituţia, ca să impună băncilor comerciale să acorde credite doar în limita banilor proprii băncii, interzicându-le să mai emită bani scripturali şi asigurând monopolul Confederaţiei (a statului elveţian) asupra emisiunii monetare, liberă de datorii.

200 DE ANI DE LUPTĂ Năzuinţa la reformarea sistemului bancar, 1824 - 2018

Florian Goldstein, Bucureşti - 31.05.2018Bănci-Asigurări / 5 iunie 2018

"Să nu dai cu camătă fratelui tău nici argint, nici pâine, nici nimic din câte se pot da cu camătă."

(Deuteronomul, 23.19.)

Aceasta care urmează este cea mai bogată lis­tă de evenimente care au marcat năzuinţa pentru reformarea sis­temului bancar, pentru revizuirea sistemului de creditare şi al emisiunii de bani, dar lista ar putea deveni şi mai bogată. pe două căi: adăugând ceea ce deja s-a petrecut şi voi fi ignorat fără voie, dar şi prin consemnarea viitoarelor bătălii, această altă cale fiind o sursă certă de îmbogăţire a istoriei celor două secole de încleştări în jurul reformelor monetare.

O astfel de bătălie, dar una fără precedent, va avea loc la 10 iunie, cînd se va ţine Referendumul elveţian intitulat "Bani Suverani". 

Sistemul bancar elveţian

Sistemul bancar elveţian

Bănci-Asigurări / 5 iunie 2018

Sistemul bancar elveţian număra 261 de bănci în 2016 (cf. datelor Băncii Naţionale a Elveţiei), la o populaţie, în acelaşi an, de 8,3 milioane de cetăţeni - 8,5 milioane în 2018, cu un venit mediu per capita, în medie anuală, de 53.329 de USD (calculat in 2015).

Sistemul elveţian al democraţiei directe

Sistemul elveţian al democraţiei directe

Bănci-Asigurări / 5 iunie 2018

Referendumul intitulat "Bani Suverani", care se va ţine la 10 iunie 2018, în Elveţia, este rezultatul unei "Iniţiative populare" - o formă constituţională de mobilizare a elveţienilor, în vederea modificării constituţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis este ameninţat cu suspendarea de către lideri ai PSD.

Suspendarea preşedintelui, vânturată tot mai intens în PSD

O.D.Politică / 5 iunie 2018

Suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis a devenit principala temă de discuţie în interiorul PSD. Cu un motiv palpapil la purtător, suspendarea este "vânturată" la toate nivelurile, zilnic. După liderii centrali, a venit rândul celor locali să vorbească deschis despre acest subiect.

 Remus Borza:"Guvernul încurajează evaziunea fiscală"

Remus Borza:"Guvernul încurajează evaziunea fiscală"

R.R.Macroeconomie / 5 iunie 2018

Guvernul încurajează evaziunea fiscală prin intermediul a 18 Ordonanţe care ajută la conturarea unui cadru fiscal mai lax, este de părere deputatul Remus Borza, care anticipează că, anul acesta, ţara noastră nu va înregistra o creştere economică de 5,2%, după cum prevede Legea bugetului de stat.

Modelul clasic al business-ului de stat face victime pe bursă, la Electrica

Modelul clasic al business-ului de stat face victime pe bursă, la Electrica

CRISTIAN DOGARUPiaţa de Capital / 5 iunie 2018

Electrica era considerată una dintre perlele companiilor lis-tate, un soi de Transgaz sau Romgaz ca potenţial din perspectiva micului investitor. Visuri de mărire, aşteptări de profituri în creştere pe măsura startului bun al emitentului, având în vedere că banii din listarea celor 51% din acţiuni rămâneau în companie pentru dezvoltare. Or, nu prea văzusem aşa ceva la BVB, privatizările umflau până acum doar execuţia bugetului de stat. De aici marile planuri, culminând cu o iminentă achiziţie regională după modelul altor companii deţinute de statele din jur puse pe achiziţii în România. Până la urmă, promiţătoarele investiţii regionale ale Electrica s-au limitat la...achiziţia participaţiilor Fondului Proprietatea la propriile sucursale pe bani foarte buni, cum nu prea obţinuse FP-ul în cazul exiturilor prin oferte la bursă de până atunci (vă mai amintiţi cât ajunsese cotaţia Romgaz după ieşirea recentă FP? În jur de 20 de lei...), plus ceva investiţii în aceleaşi sucursale de distribuţie.

Glissando

CRISTIAN PÎRVULESCUEditorial / 5 iunie 2018

CRISTIAN PÎRVULESCU

După atât de controversata, însă nu şi neaşteptata, decizie a Curţii Constituţionale de la Bucureşti în privinţa conflictului de natură constituţională dintre Preşedinte şi Guvern în privinţa revocării şefei DNA, a revenit disputa în legătură cu caracterul politic al acestei instituţii.

O afacere proastă

Cătălin AvramescuEditorial / 5 iunie 2018

Cătălin Avramescu

Să ne imaginăm un grup de prieteni care iau prânzul împreună. Şi împart nota de plată egal. Chelnerul vine şi le prezintă un meniu cu două opţiuni ("meniu fix", cum s-ar spune). Fiecare dintre meseni are de ales între un prânz ieftin şi altul mai scump. Cel mai scump este mai bun, însă nu atât de bun încât să merite diferenţa dacă fiecare dintre prieteni ar mânca şi ar plăti separat.

Alro Slatina - printre performerii bursei

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 - 31 MAI Alro Slatina - printre performerii bursei

A.I.Investiţii Personale / 5 iunie 2018

Acţiunile Alro Slatina (ALR) au avut o creştere de 1,13%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 25 - 31 mai, reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-XT. Totodată, acţiunile producătorului de aluminiu ocupă poziţia a treia în topul celor mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Mitingul PSD a fost "bătut în cuie"

O.D.Politică / 5 iunie 2018

Liviu Dragnea a anunţat, după şedinţa conducerii partidului, că sâmbătă 9 iunie, de la ora 20:00, va avea loc, în Piaţa Victoriei, un miting pro-democraţie. Scopul mitingului e cu totul altul decât cel anunţat iniţial, nu mai e pentru susţinerea...

Chişinăul "s-a tras pe dreapta" pentru un an

O.D.Politică / 5 iunie 2018

Andrei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA), este noul primar al Chişinăului. Pentru dreapta pro- europeană aceasta este o victorie foarte importantă în actualul context din Republica Moldova, cu o...

Creştere pe linie pentru toţi indicii bursei

BVB Creştere pe linie pentru toţi indicii bursei

A.I.Piaţa de Capital / 5 iunie 2018

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Volumul înregistrat în ultimele două şedinţe de tranzacţionare arată că, probabil, au apărut şi investitorii instituţionali în piaţă" 

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut un debut...

Oltchim vinde trei uzine

A.I.Companii / 5 iunie 2018

Investitorii interesaţi de petrochimiile de la Râmnicu Vâlcea şi Bradu-Piteşti, precum şi de Uzina de Anhidridă Ftalică pot depune scrisori de intenţie până la 30 iunie 

Consorţiul de administratori ai combinatului Oltchim (OLT), format din...

MACRO NEWSLETTER 5 Iunie 2018

MACRO NEWSLETTER 5 Iunie 2018

Macroeconomie / 5 iunie 2018

Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a crescut peste aşteptări în luna mai 2018, cu 223 de mii, după o creştere cu 159 de mii în luna precedentă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate de la nivelul companiilor. Cea mai mare...

Transgaz a demarat construcţia conductei BRUA

Transgaz a demarat construcţia conductei BRUA

A.I.Companii / 5 iunie 2018

Transportatorul naţional de gaze Transgaz Mediaş (TGN) a demarat, ieri, construcţia conductei BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Aus-tria), Faza I, proiect susţinut de Comisia Europeană, având importanţă la nivel naţional şi regional prin...

Noile provocări ale managementului la nivel global

OPINII Noile provocări ale managementului la nivel global

AURELIA DINU, CoachBURSA Train / 5 iunie 2018

Conform unui studiu realizat de The Forum Corporation, una dintre cele mai importante organizaţii de consultanţă şi formare managerială, cea mai mare provocare căreia trebuie să îi facă faţă managementul actual este abordarea complexităţii....

The banking revolution in Switzerland

The banking revolution in Switzerland

MAKE (translated by Cosmin Ghidovean)English Section / 5 iunie 2018

MAKE (translated by Cosmin Ghidovean)

"It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".

HENRY FORD, founder of the American...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo