ÎNTR-UN PROCES COLECTIV CU ANPC Bancpost - obligată să elimine clauzele abuzive din contractele de credit ipotecar

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iunie 2018

Bancpost va fi obligată să elimine clauzele declarate ca fiind abuzive din toate contractele de credit ipotecar aflate în derulare, dacă decizia Tribunalului Bucureşti din procesul colectiv deschis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se va păstra şi în ultimă instanţă.

Prin hotărârea pronunţată, în 25 mai, de Tribunalul Bucureşti, instanţa de judecată impune, printre altele, eliminarea clauzei care permite instituţiei de credit să modifice dobânda în funcţie de un indice stipulat în contract.

Conform portalului Instanţei, Tribunalul a decis: "Admite în parte cererea formulată de reclamanta Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor şi cererea de intervenţie formulată de Asociaţia Parakletos. Constată caracterul abuziv al următoarelor clauze ce fac obiectul procesului-verbal de constatare (...) din 19.02.2014, clauze cuprinse în contractul de credit ipotecar (...): - clauza de la pct. 4.1 privind revizuirea dobânzii după primele 12 luni, în sensul că «După această perioadă dobânda curentă se calculează în funcţie de Indicele de referinţă stabilit de Bancă pentru creditele ipotecare acordate în CHF. Indicele de referinţă al Băncii pentru creditul ipotecar se stabileşte în funcţie de costul surselor de finanţare şi evoluţia dobânzii la creditele ipotecare de pe piaţa bancară din România»; - clauza de la pct. 4.3, conform căreia «Pe parcursul derulării creditului, cu excepţia perioadei menţionate la art. 4.1., nivelul dobânzii curente se poate schimba în funcţie de evoluţia Indicelui de referinţă stabilit de Bancă»; - clauza de la pct. 4.6 conform căreia «În cazul în care, urmare a comunicării noului nivel al dobânzii de către Bancă, Împrumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat, comisionul de adminis­trare şi dobânzile aferente în termen de cel mult 10 zile de la data luării la cunoştinţă, se consideră că Împrumutatul a acceptat noul nivel al dobânzii». Menţine procesul verbal (...) în ceea ce priveşte constatarea caracterului abuziv al clauzelor enumerate mai sus. Aplică pârâtei Bancpost SA sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 200 lei. Obligă pârâta Bancpost SA să modifice toate contractele de credit ipotecar în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de acelaşi tip, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale. Respinge capătul de cerere având ca obiect restituirea către clienţii operatorului economic bancar a sumelor de bani încasate în temeiul clauzelor abuzive, pentru lipsa calităţii procesuale active".

Clauzele atacate de ANPC şi Parakletos (aceasta din urmă în calitate de intervenient) subliniază, conform contrabănci.ro: "Art. 4.1 - «Pentru perioada cuprinsă între data primei trageri din contul de credit şi 12 luni rata dobânzii este fixă. După această perioadă dobânda curentă se calculează în funcţie de Indicele de referinţă stabilit de Bancă pentru creditele ipotecare acordate în CHF. Indicele de referinţă al băncii pentru creditul ipotecar se stabileşte în func­ţie de costul surselor de finanţare şi evoluţia dobânzii la creditele ipotecare de pe piaţa bancară din România, se publică în presă şi se afişează la sediile unităţilor teritoriale ale Băncii»; Art. 4.2 - «La data semnării contractului, dobânda curentă este de 5,35%. Nivelul dobânzii variabile este egal cu Indicele de referinţă al băncii pentru creditul ipotecar acordat în CHF plus marja 0 puncte procentuale»; Art. 4.3 - «Pe parcursul derulării creditului, cu excepţia perioadei menţionate la art. 4.1, nivelul dobânzii curente se poate schimbă în funcţie de evoluţia Indicelui de referinţă stabilit de Bancă»; Art. 4.6 - «În cazul în care, în urma modificării nivelului dobânzii de către bancă, Împrumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat şi dobânzile şi comisionul de administrare aferent în termen de cel mult 10 zile de la data luării la cunoştinţă, se consideră că Împrumutatul a acceptat noul nivel al dobânzii»".

Hotărârea justiţiei nu este definitivă, banca având posibilitatea să facă apel.

Pe rolul instanţelor există peste 45 de procese de tip "class action" des­chise de ANPC împotriva băncilor, ce vizează caracterul considerat abuziv al comisionului de risc/administrare, dobânzii de referinţă variabilă; dobânzii revizuibile după politica şi discreţia băncii clauzei de schimb valutar care trece tot riscul deprecierii leului faţă de dolar, euro, CHF etc. la consumator.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Exista la ora asta 2 tipuri de clienti Bancpost: 1) cei considerati ''cu ceva probleme'' care au fost preluati de BT si li s-a facut oferta de conversie cu bonus de reducere a poverii totale de 18% la sold; 2) clienti bun platnici care au ramas in portofoliul Eurobank din Grecia, aceasta nevrand sa dea din mana 8.000 de cl;ienti care nu au intrat niciodata in default indiferent cat au marit ei dobanzile si oricat a crescut rata CHF/leu; acestora din urma, le va fi opozabila decizia instantei ? Un raspuns care va comporta dezbatere, de preferat intre profesionisti. Eu ne-fiind de profesie avocat/jurist, imi permit luxul de a nu fi ancorat in preceptele meseriei mai sus-mentionate si sa constat ca : da, clientilor care au ramas la Eurobank FARA VREREA LOR, ar trebui sa le fie opozabila decizia instantei din Romania, pentru ca atunci cand o banca face cesiune de creante nu inseamna ca poate schimba cum vrea ea efectele jurisdictiei in care a originat contractul. Adica daca vreunul din cei 8000 de clienti va inceta sa mai plateasca, grecii de la Eurobank vor veni la indestulare conform legii romane (ipoteca), dar daca vreo lege din Romania ii va dezavantaja pe greci, ei sa aiba dreptul sa zica nu ? Astept parerile unora care sunt de meserie. Novicii, ca mine, pot comenta, dar cu rugamintea de a-si declare calitatea de ne-profesionisti.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb