"UniCredit" SpA, cel mai mare grup bancar italian, analizează o fuziune cu rivalul francez "Societe Generale" SA, o mişcare ce ar combina două dintre cele mai mari instituţii financiare din Europa, anunţă cotidianul britanic Financial Times (FT), care precizează că deocamdată nu a fost înaintată o ofertă oficială.
Potrivit Financial Times, care citează surse apropiate situaţiei, directorul general al "UniCredit", francezul Jean-Pierre Mustier, fost director al diviziei de investment banking a "Societe Generale", a promovat această idee de mai multe luni, iar directorii băncii franceze studiază, la rândul lor, posibilitatea unei fuziuni.
FT scrie că discuţiile sunt deocamdată într-un stadiu incipient, iar incertitudinile politice din Italia au dus la amânarea unui posibil acord între părţi dincolo de planul iniţial de 18 luni.
Publicaţia britanică menţionează că "Societe Generale" a luat în calcul combinarea cu entitatea italiană în ultimul deceniu şi jumătate, dar băncile nu erau pregătite pentru un acord.
Într-un comunicat de presă, "Societe Generale", a doua mare bancă franceză, a dezminţit existenţa unor discuţii în interiorul Consiliului de administraţie cu privire la o posibilă fuziune cu "UniCredit", cea mai mare bancă din Italia. La rândul său, banca italiană a refuzat să comenteze articolul publicat în Financial Times, dar a subliniat că planul său de relansare "Transform 2019" se bazează pe creştere organică.
• "Societe Generale", la un acord pentru încheierea anchetelor în dosarele Libia şi Libor
Grupul bancar francez "Societe Generale" a anunţat, ieri, că a ajuns la acorduri de principiu cu autorităţile americane şi franceze pentru a pune capăt la două anchete, referitoare la tranzacţiile sale cu fondul suveran libian şi la dobânda Libor, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Într-un comunicat de presă, banca franceză a precizat că "penalităţile monetare care urmează să fie plătite vor fi acoperite în totalitate de provizioanele care au fost alocate pentru dosarele LIBOR ş Libia. În consecinţă, aceste rezultate nu vor avea niciun impact asupra rezultatelor Societe Generale".
Anterior, banca informase că a constituit provizioane echivalente cu 2,3 miliarde euro în conturile sale pentru aceste două dosare.
"Societe Generale" nu a făcut alte comentarii, dar a precizat că va oferi mai multe detalii după ce acordurile încheiate cu Departamentul american al Justiţiei şi Parchetul naţional financiar din Franţa vor fi făcute publice.