Chişinăul "s-a tras pe dreapta" pentru un an

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 5 iunie 2018

Andrei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA), este noul primar al Chişinăului. Pentru dreapta pro- europeană aceasta este o victorie foarte importantă în actualul context din Republica Moldova, cu o preşedinţie orientată exclusiv spre Moscova.

Năstase l-a devansat în turul al doilea al alegerilor locale parţiale pe candidatul socialiştilor, Ion Cerban. După centralizarea tuturor voturilor, Andrei Năstase a obţinut 52,57% din voturi, iar Ion Cerban - 47,43%. Prezenţa la urne a fost puţin peste 39%, ceea ce înseamnă 248.665 de alegători, dintre care 173.914 femei şi 110.752 bărbaţi.Andrei Năstase a vorbit despre unitatea dreptei pro europene, în prima declaraţie după aflarea rezultatului final: "Am demonstrat că am reuşit. Succesul nostru constă în faptul că am dat dovadă de unitate cu partidele pro europene. Un sprijin enorm din partea Maiei Sandu. Odată ce am decis că se merge cu un singur candidat, nimeni nu a mai pus la îndoială legitimitatea acestui candidat. Am o datorie mare faţă de colegii mei de la partid",

Deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP, spune că prin victoria în alegeri a lui Andrei Năstase la Chişinău "a câştigat raţiunea" şi urează succes noului primar general al capitalei Republicii Moldova: "La Chişinău a câştigat raţiunea. Deci, există şanse pentru un viitor comun. Mă bucur enorm că proruşii nu au majoritate în Chişinău, iar oamenii au votat conştient împotriva Kremlinului şi oligarhilor. Din acest moment începe bătălia pentru alegerile parlamentare din toamnă, pentru că adevărata luptă se va da atunci. Această victorie este încurajatoare, dar nu suficientă. Mult succes noului primar general Andrei Năstase!". "Felicitări lui Andrei Năstase şi partidelor pro europene care l-au susţinut pentru câştigarea alegerilor la Chişinău. Succesul acesta este cu atât mai important cu cât s-a luptat cu sondaje care nu-i dădeau nicio şansă, cu un baraj mediatic şi calomnii nenumărate pe parcursul campaniei electorale. Reuşita acestui proiect va însemna foarte mult pentru toţi cei care cred că Republica Moldova poate avea parte de o clasă politică pentru cetăţeni, de politicieni cinstiţi care-şi ţin promisiunile, care să administreze şi să guverneze pentru cetăţeni. Astfel de demersuri vor avea tot sprijinul nostru, ca între fraţi", a scris fostul premier Dacian Cioloş pe Facebook. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a salutat şi el victoria candidatului Platformei Demnitate şi Adevăr: " Salut în numele Partidului Naţional Liberal victoria obţinută de Andrei Năstase în alegerile pentru Primăria Chişinăului! Partenerii noştri şi ai Partidului Popular European au reuşit o victorie remarcabilă, care este şi mai strălucită dacă ţinem cont că partenerul celor de la PSD, Vlad Plahotniuc, a oferit suport candidatului socialist în acest tur 2".

Năstase va conduce Chişinăul timp de un an, până la alegerile locale la termen. Alegerile locale anticipate au loc în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, după ce a fost sus­pendat din cauza dosarelor sale penale. În noiembrie 2017 a fost organizat şi un referendum pentru revocarea lui, care a fost însă invalidat din cauza prezenţei scăzute la urne. Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb